Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Άκρως επικίνδυνο το πόσιμο νερό της Κορίνθου



30 Απριλίου 2009, 22:00
Ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη κατανάλωση κρίθηκε το νερό που παρέχεται από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κορινθίων, μετά από έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τα δεκατρία δείγματα μόνο το ένα βρέθηκε απαλλαγμένο από επικίνδυνα μικροβιακά φορτία, γεγονός που, όπως λένε οι ειδικοί, δείχνει ότι η μόλυνση εκτείνεται σε ολόκληρο το δίκτυο και στις δεξαμενές, οι οποίες μάλλον επικοινωνούν με βοθρολύματα.
Ακόμη πιο επικίνδυνη μόλυνση έδειξαν οι βιοχημικές εξετάσεις, αφού εντοπίσθηκε εξασθενές χρώμιο, ουσία καρκινογόνος, που προκαλεί μεταλλάξεις στους έμβιους οργανισμούς. Η παρουσία αυτού του μετάλλου οφείλεται σε βιομηχανικές δραστηριότητες ή σε απόβλητα αγροτικών δραστηριοτήτων και αστικά λύματα.
Το ΠΑΚΟΕ χαρακτηρίζει το νερό της Κορίνθου ως ακατάλληλο ακόμη και για οικιακή χρήση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι πρέπει επειγόντως να ενημερωθούν οι κάτοικοι της πόλης.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο δήμαρχος Κορίνθου, Α. Πνευματικός, αρνήθηκε να μιλήσει δημοσίως για το ζήτημα και αμφισβήτησε την εγκυρότητα της έρευνας. Όπως είπε, τα δείγματα δεν ελήφθησαν, ούτε σφραγίσθηκαν παρουσία των αρμοδίων Αρχών. Μάλιστα, έκανε λόγο για δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου και του ΠΑΚΟΕ και μίλησε για σκοπιμότητες.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος έχει μηνύσει το ΠΑΚΟΕ, όταν το καλοκαίρι του 2008 δημοσιεύτηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι παραλίες της Κορίνθου ήταν μολυσμένες.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Ν. Αγγελόπουλος, δήλωσε ότι, μέχρι χθες, δεν είχε ενημερωθεί για την έρευνα και ότι αναμένει τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου