Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε διάστημα 10 ημερών κι άλλο τροχαίο με θύμα αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία


Η 15η νεκρή αρκούδα από τροχαίο ατύχημα, κατά την τελευταία πενταετία, και μόλις το 3ο σε διάστημα δέκα ημερών, βρέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 ΜΑΙΟΥ, στον κάθετο αξόνα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του...
Κωσταραζίου - Καστοριάς. (Περιοχή ρέμα Γκιώλη).
Το ατύχημα συνέβη στις 5.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία Καστοριάς και έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του ζώου.
Πρόκειται για το 15ο νεκρό ζώο από τροχαίο ατύχημα σε σύνολο 28 διαπιστωμένων και επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων αρκούδων την τελευταία πενταετία από τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους που αριθμεί περίπου 250 (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ζώα στην Ελλάδα.
Ο θάνατος αρκούδων από τροχαία ατυχήματα εξελίσσεται σε πρώτη απειλή για το προστατευόμενο είδος στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και σε όλα τα σημεία που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επανειλημμένα και με ειδικά υπομνήματα έχει τονίσει.

Σε επικοινωνία μας με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ζητήσαμε ήδη συνάντηση ενημέρωσης και άμεσης επίλυσης του ζητήματος της ραγδαίας αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και με δύο ειδικά υπομνήματα έχει υποδείξει στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναλυτικά μέτρα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και δασικής διαχείρισης με στόχο την προστασία ανθρώπου και αρκούδας στις κρίσιμες για το είδος περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου