Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ο δικαστής Αντρέου συνεχίζει, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελίας, την έρευνά του κατά του Ισραήλ για μια πολύνεκρη επίθεση το 2002 στη Γάζα


ισπανός δικαστής Φερνάντο Αντρέου αποφάσισε σήμερα, εναντίον της γνώμης της εισαγγελίας, να συνεχίσει την έρευνά του για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" σε βάρος Ισραηλινών που θεωρούνται υπεύθυνοι για έναν πολύνεκρο βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Γάζα, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία του ισπανικού...


Εθνικού Δικαστηρίου είχε ζητήσει στις 2 Απριλίου να μπει προσωρινά στο αρχείο η προσφυγή από την οποία ξεκίνησε η διαδικασία αυτή, επειδή τα γεγονότα στα οποία αναφερόταν αποτελούσαν ήδη, σύμφωνα με την εισαγγελία, αντικείμενο έρευνας στο Ισραήλ.

Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη σύσταση της εισαγγελίας επειδή εκτιμά ότι η ισραηλινή δικαιοσύνη δεν ερευνά τα γεγονότα αυτά και πως, ακόμη κι αν τα ερευνούσε, η ισπανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα.

Η έναρξη αυτής της δικαστικής έρευνας είχε προκαλέσει στα τέλη Ιανουαρίου την οργή του Ισραήλ και είχε φέρει σε δύσκολη θέση την ισπανική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργό διπλωματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η ισπανική έρευνα βασίζεται σε μια προσφυγή του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπειτα από βομβαρδισμό που είχε στοιχίσει τη ζωή σ' έναν ηγέτη της Χαμάς, τον Σαλάχ Σεχάντε, και σε 14 παλαιστινίους αμάχους, "στην πλειοψηφία τους παιδιά και μωρά", στις 22 Ιουλίου 2002.

Περίπου 150 Παλαιστίνιοι είχαν επίσης τραυματισθεί κατά την επίθεση αυτή από την έκρηξη μιας βόμβας ενός τόνου που έρριξε ένα ισραηλινό F-16 στη Γάζα, σ' ένα σπίτι της συνοικίας Αλ Νταράτζ.

Η προσφυγή έχει στόχο τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ και έξι υψηλόβαθμούς ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η ισπανική δικαιοσύνη αναγνωρίζει στον εαυτό της από το 2005 παγκόσμια δικαιοδοσία στις έρευνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας ή βασανισμού που διαπράττονται στον κόσμο, ακόμη κι αν οι δήμιοι ή τα θύματα δεν είναι Ισπανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου