Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Καθυστερεί λόγω της κλειστής Βουλής η εγγύηση του 25% στα στεγαστικά δάνεια


13 Μαΐου 2009, 13:20
Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής δεν έπληξε μόνο το κύρος της πολιτικής ζωής, αλλά μεταθέτει χρονικά και την αντικειμενική προσπάθεια πολιτών να αποκτήσουν σπίτι.

Και αυτό διότι, για να ισχύσει το μέτρο της εγγύησης του 25% στα στεγαστικά δάνεια από το Δημόσιο και να εφαρμοστεί από τις τράπεζες, πρέπει πρώτα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η Βουλή, όμως, είναι κλειστή και οι πολίτες πρέπει να αναμένουν το πρώτο θερινό τμήμα μετά τις ευρωεκλογές για να ψηφιστεί.

Η καθυστέρηση είναι δεδομένη, παρότι το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι το μέτρο ισχύει από την ημέρα που ανακοινώθηκε -προ δεκαημέρου- και ότι απομένουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» υπό διευθέτηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Βεβαίως, μέχρι να ψηφιστεί το μέτρο, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση στην τράπεζα για τη χορήγηση του 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, και να περιμένουν μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση από τη Βουλή.

Για να πάρουν το 100%, πρέπει να δηλώσουν την αγοραία αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν και υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.

Πάντως, στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

Κατ' αρχήν, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι λίγοι αγοραστές θα θέλουν να δηλώσουν την αγοραία αξία, λόγω του υψηλότερου φόρου.

Δεύτερον, οι τράπεζες θα μπορούν να διαμορφώνουν τις εμπορικές αξίες με τέτοιο τρόπο (υποτιμητικό), ώστε να περιορίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν με τη χορήγηση κάθε δανείου.

Με αυτόν τρόπο θα χορηγούν και πάλι μικρότερο ποσό απ' αυτό που χρειάζεται ο υποψήφιος αγοραστής, με αποτέλεσμα αυτός να καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να χρησιμοποιήσει δικά του μετρητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου