Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Συγγενής... 35.000 ετών


5 Μαΐου 2009, 11:29
Εάν ο άνθρωπος της φωτογραφίας κυκλοφορούσε, φορώντας κοστούμι, σε κάποιο δρόμο μιας μεγαλούπολης, εύκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος ανάμεσά μας και κυρίως να… κρύψει την ηλικία του.

Ο «κύριος» της φωτογραφίας αποτελεί αναπαράσταση του αρχαιότερου Ευρωπαίου πολίτη, ηλικίας 35.000 ετών.

Πρόκειται για ένα γλυπτό από άργιλο που κατασκεύασε ο Ρίτσαρντ Νέιβ, ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς καθηγητές ιατροδικαστικής, με τη χρήση απολιθωμένων κομματιών κρανίου και γνάθου που βρέθηκαν πριν από επτά χρόνια σε κάποιο σπηλαίο των Καρπάθιων ορών της Ρουμανίας.

Η αναπαράστασή του προσφέρει μία ρεαλιστική ματιά στην εποχή πριν από τη γέννηση του πολιτισμού. Παρουσιάζει, επίσης, τους στενούς δεσμούς μεταξύ των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων και των άμεσων Αφρικανών προγόνων τους.

Παρόλο που ήταν αδύνατο τα ευρήματα να αποκαλύψουν το φύλο και το χρώμα του «κατόχου» τους, το ομοίωμα θεωρείται πιστό. Ο Νέιβ χρησιμοποίησε την πολυετή εμπειρία του, καθώς με ακριβείς μετρήσεις οστών επιτυγχάνεται και η αναπαράσταση της εμφάνισης θυμάτων δολοφονιών.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι το άτομο αυτό κυνηγούσε ελάφια, μάζευε φρούτα και βότανα και ζούσε σε σπηλιές 35.000 χρόνια πριν, καθώς τα απολιθώματα χρονολογήθηκαν με τη "μέθοδο του ενεργού άνθρακα".

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μίας σειράς εκπομπών για τη βρετανική τηλεόραση, η οποία θα παρακολουθήσει την πορεία του ανθρώπου από την Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε 200.000 με 100.000 έτη πριν, και ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι για τις υπόλοιπες ηπείρους πριν από 60.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου