Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Στον τελικό της Ευρωλίγκα η ΤΣΣΚΑ, 82-78 τη Μπαρτσελόνα


Η κάτοχος του τροπαίου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Final-4 της Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα επικράτησε 82-78 της Μπαρτελόνα στον πρώτο ημιτελικό στην World Arena «O2» του Βερολίνου, ανατρέποντας το προβάδισμα των Καταλανών στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Η «ομάδα του στρατού» είχε ηγέτη τον Ραμούνας Σισκάουσκας, ο οποίος πέτυχε 22 πόντους, ενώ με 13 ολοκλήρωσε το παιχνίδι ο Λάγκτον. Στην αντίπερα όχθη, ο Άντερσεν σημείωσε 22 πόντους, ο Λάκοβιτς 11 και ο Ναβάρο με 10. Χωρίς πόντους ολοκλήρωσε την αναμέτρηση ο Νίκος Ζήσης της ΤΣΣΚΑ.
Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι και μετά από δύο λεπτά αγώνα το σκορ είχε… κολλήσει στο 2-2. Τότε, η Μπαρτσελόνα μετέφερε τη μπάλα κοντά στο καλάθι και με πόντους του Άντερσεν και του Σαντιάγκο. Ωστόσο, αυτό ο τρόπος δεν ήταν και ο πλέον αξιόπιστος για τους Καταλανούς, με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να αρχίσει τα σουτ τριών πόντων. Αυτή αποδείχθηκε σωστή επιλογή αφού η ομάδα του Πασκουάλ πέτυχε 4 στα 4 σουτ έξω από τη γραμμή των 6,25 με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την περίοδο στο +9 (21-12).
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η άμυνα των Ρώσων βελτιώθηκε και περιόρισε την Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, ένα σερί 6-0 έκανε το σκορ του αγώνα 21-18. Η Μπαρτσελόνα δεν το έβαλε κάτω και άνοιξε ξανά την υπέρ της διαφορά με 27-20. Η ΤΣΣΚΑ, εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια το τρίτο φάουλ του Ναβάρο και με καλάθια του Σμόντις και του Κάουν, όπως και με τρίποντο του Τζέι Αρ Χόλντεν, ισοφάρισε σε 30-30. Η περίοδος ολοκληρώθηκε 36-32 και οι Καταλανοί οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια, προηγούμενοι στο σκορ.
Η τρίτη περίοδος άρχισε όπως η πρώτη και η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 41-32. Στη συνέχεια ένα επιμέρους σκορ 11-6 της ΤΣΣΚΑ, έφερε τους Ρώσους στο -1 (46-45). Λίγο πριν τη λήξη της περιόδου το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 52-52, αλλά με τέσσερις πόντους στο τέλος η «Μπάρτσα» πήρε το προβάδισμα στο 30’ με 56-54.
Το παιχνίδι φαίνονταν πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Με συνεχόμενους πόντους του Άντερσεν οι Καταλανοί προηγήθηκαν 61-56, αλλά τότε «χτύπησε» ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Ο Λιθουανός με 13 συνεχόμενους πόντους έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με 69-64. Οι Μοσχοβίτες έφτασαν να προηγούνται με 78-74 και έχοντας μεγαλύτεροι ψυχραιμία από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, πήραν τη νίκη με 82-78 και πέρασαν στον τελικό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 21:00.
Τα δεκάλεπτα: 21-12, 36-32, 56-54, 78-82.
Μπαρτσελόνα: Λάκοβιτς 11, Μπαζίλε 2, Σαντιάγκο 9, Άντερσεν 22, Ναβάρο 10, Μπάρετ, Τρίας, Μπάρτον 2, Βάσκεθ 4, Ιλιασόβα, Σάντα, Γκριμάου 4.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Χόλντεν 5, Σμόντις 9, Κριάπα 6, Λάγκτον 13, Μόρις, Ζήσης, Κεϊρού, Σισκάουσκας 22, Λόρμπεκ 8, Βοροντσέβιτς, Πλάνινιτς, Κάουν 4.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
Ετόρε Μεσίνα: «Είναι δουλειά των δημοσιογράφων να μου λέτε για αυτή τη ρεβάνς από τον Ομπράντοβιτς, αλλά δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, θα είναι δύσκολος για μας, γιατί οι δύο ομάδες αυτές έχουν μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο.
Προετοιμαστήκαμε για τη στάση του κόσμου. Περίμενα ίσως πως θα υποστηρίζουν περισσότερο την Μπαρτσελόνα, ίσως επειδή τη θεωρούν καλύτερη αντίπαλο για τις ομάδες τους. Στο τέλος οι παίκτες μου δεν επηρεάστηκαν. Θα επηρεαστούν από τον κόσμο την Κυριακή όμως, με όποιον και αν παίξουμε.
Φοβήθηκα τον αγώνα, γιατί δεν είχαμε ούτε ένα δυνατό ματς τον Απρίλιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε και πάλι στον τελικό. Είναι μεγάλη επιτυχία. Νικήσαμε μία εξαιρετική ομάδα, που έπαιξε πολύ καλά στην αρχή του αγώνα και είχε πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Άντερσεν.
Δεν πανικοβληθήκαμε μετά το κάκιστο ξεκίνημα στον αγώνα. Ξέραμε πως τα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων και τα ριμπάουντ θα ήταν τα κλειδιά, αφού είναι τα δυνατά σημεία της Μπαρτσελόνα, και υπερείχαμε σε αυτούς τους τομείς. Ο Σισκάουσκας έκανε σπουδαία εμφάνιση στο τέλος του ματς.
Γι’αυτό είναι όμως οι μεγάλοι παίκτες, για να σε βοηθούν όταν τους χρειάζεσαι. Πιστεύω πως έπρεπε να ανοίξουμε την άμυνα για να δώσουμε την ευκαιρία στον Σισκάουσκας να κάνει το παιχνίδι του.
Ο Κριάπα ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη, βοηθώντας στο σκοράρισμα, αλλά και στα ριμπάουντ. Ο Άντερσεν πέτυχε μόλις δύο πόντους απέναντί του, αφότου ανέλαβε το μαρκάρισμά του. Ήταν πρόβλημα για την Μπαρτσελόνα να αντιμετωπίσει τον Σισκάουσκας και τον Λάνγκτον και προσπαθήσαμε να το εκμεταλλευτούμε».Χρειάζεται υπομονή και να μη σκεφτούμε τι θα σημαίνει να κερδίσουμε ή να χάσουμε. Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο παιχνίδι μας και στο τέλος θα δούμε τοπ σκορ. Αν δεν παίξουμε άμυνα και δεν πάρουμε ριμπάουντ, θα έχουμε άγχος στην επίθεση. Όλα ξεκινούν από την άμυνα. Θα συζητήσω με τον κύριο Βατούτιν στο τέλος της σεζόν και θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για μένα και το σύλλογο. Το αποτέλεσμα του φάιναλ φορ δεν θα παίξει ρόλο. Όσο για τις φήμες περί ΝΒΑ, σας ευχαριστώ για την καλή διαφήμιση, αλλά μέχρι αυτό να μετουσιωθεί σε κάποιο τηλεφώνημα, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για αυτό».
Τσάβι Πασκουάλ: «Είχα πει και πριν το παιχνίδι, ότι η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ θα κρινόταν στις λεπτομέρειες και έτσι έγινε. Κάποιες από αυτές ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε στο τελευταίο 15λεπτο η ΤΣΣΚΑ, καθώς και κάποια αχρείαστα φάουλ που κάναμε εμείς, όπως και οι βολές που χάναμε για μεγάλο διάστημα. Παρόλα αυτά, έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και αρκετά ισορροπημένο. Αυτός που το έκρινε, ως προσωπικότητα, ήταν ο Σισκάουσκας, που όχι μόνο είχε εκπληκτική απόδοση, αλλά όταν η ομάδα του βρέθηκε πέντε πόντους πίσω, άλλαξε τη ροή του αγώνα με δύο συνεχόμενα τρίποντα. Με λίγα λόγια, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το come back της ΤΣΣΚΑ».
Σίγουρα ήταν πλήγμα για εμάς τα γρήγορα τρία φάουλ του Ναβάρο και του Γκριμάου, καθώς και τα επιτυχημένα pick and roll που έκανε η ΤΣΣΚΑ και έβγαζε ελεύθερα σουτ, συνήθως με τον Σισκάουσκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου