Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Νικητής στον ελληνικό ημιτελικό ο Παναθηναϊκός, 84-82 τον Ολυμπιακό


Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που πέρασε στον τελικό της Ευρωλίγκα, επικρατώντας στο ελληνικό ημιτελικό του Ολυμπιακού με 84-82. Οι «πράσινοι» θα αγωνιστούν την Κυριακή (21:00) στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης του Βερολίνου, διεκδικώντας το βαρύτιμο τρόπαιο, με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία νωρίτερα επικράτησε την Μπαρτσελόνα με 82-78.
Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν το 5ο ευρωπαϊκό κύπελλο της ιστορίας τους, μετά την τελευταία τους κατάκτηση το 2007.
Το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, αφού ο Γιάννης Μπουορύσης δεν μπόρεσε να πετύχει το καλάθι και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα και θα παίξει στον «μικρό» τελικό του τουρνουά με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα.
Στα πρώτα λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε ελαφρύ προβάδισμα στο σκορ. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς κατάφερε μάλιστα να πάρει αέρα οκτώ πόντων με 13-21, ωστόσο η είσοδος του Παπαλουκά άλλαξε τα δεδομένα. Οι «ερυθρόλευκοι» με ένα επιμέρους σκορ 8-1 κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο, ωστόσο η λήξη της πρώτης περιόδου, βρήκε το τριφύλλι να βρίσκεται στο +6 (27-21).
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε και πάλι πιο δυνατά από την ομάδα του Γιαννάκη και κατάφερε να προηγηθεί με επτά πόντους (35-28). Στη συνέχεια όμως ο Λιλ Γκριρ πήρε το… όπλο του και με εννέα πόντους την ομάδα του Πειραιά κοντά στο σκορ.
Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα κατάφεραν να ισοφαρίσουν (39-39 και 41-41), ωστόσο με ένα δίποντο του Φώτση πήγαν στα αποδυτήρια, όντας με δύο πόντους πίσω στο σκορ (41-43).
Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός με ένα γρήγορο 5-0 κατάφερε να πάρει τα ηνία στο σκορ με 46-43, ωστόσο η απάντηση του «τριφυλλιού» ήταν άμεση. Οι «πράσινοι» με ένα επτά αναπάντητους πόντους κατάφεραν να ανακτήσουν το προβάδισμα, προσπερνώντας με 46-50. Εν τούτοις και πάλι η ομάδα του Γιαννάκη κατάφεραν να βρεθούν στο +4 (54-50).
Οι δύο ομάδες στη συνέχεια πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ, ενώ στη λήξη της τρίτης περιόδου οι «πράσινοι» ήταν μπροστά στο σκορ με τρεις πόντους (63-66).
Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο την κατάσταση πήρε στα χέρια του ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος με προσωπικούς πόντους κατάφερε να δώσει προβάδισμα οκτώ πόντων στην ομάδα του (65-73). Οι «ερυθρόλευκοι» όμως ήταν πολύ σκληροί για να… πεθάνουν και έκαναν το «cοme back».
Με ένα σερί 6-0 η ομάδα του Γιαννάκη πλησίασε ξανά σε απόσταση καλαθιού (71-73), όμως ο Σπανούλης με ένα τρίποντο έκανε το 71-76. Στα τελευταία κρίσιμα λεπτά ο Γιασικεβίτσιους και πάλι με σουτ τριών πόντων εκτόξευσε τη διαφορά στο 74-81, 2:39 πριν το τέλος. Οι Πειραιώτες 34’’ πριν τη λήξη έφτασαν σε απόσταση αναπνοής και πάλι (79-81), ενώ ο Βούιτσιτς με 1/2 βολές στο 1:38 πριν τη λήξη έκανε το 80-81 και ο Πέκοβιτς τον μιμήθηκε λίγο αργότερα (80-82).
Στη συνέχεια ο Μπουρούσης με δύο εύστοχες βολές του ισοφάρισε σε 82-82, ωστόσο ο Πέκοβιτς με ένα δίποντο έδωσε τη πρόκριση στον τελικό στο «τριφύλλι», καθώς στην τελευταία επίθεση ο σέντερ του Ολυμπιακού ήταν άστοχος στο χουκ που επιχείρησε.

Τα δεκάλεπτα (πρώτος αναφέρεται ο τυπικά γηπεδούχος Ολυμπιακός): 21-27, 41-43 (ημ.), 63-66, 82-84.
Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 11, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Πρίντεζης 9, Πάργκο, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Βουγιούκας, Πάργκο.
Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Χατζηβρέττας, Νίκολας, Πέκοβιτς 20, Τσαρτσαρής, Γιασικεβίτσιους 18, Διαμαντίδης, Φώτσης 5, Σάκοτα.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Το μόνο που έχει σημασία είναι η ομάδα και οι παίκτες. Τώρα αντιμετωπίζουμε την ΤΣΣΚΑ, μία ομάδα που έχει φτάσει τέσσερις συνεχείς χρονιές στον τελικό. Έχουν σπουδαίο προπονητή και εξαιρετικούς παίκτες. Δεν ήρθαμε εδώ να νικήσουμε τον Ολυμπιακό, αλλά να σηκώσουμε την κούπα. Αυτό έχω πει και θα το ξαναπώ στους παίκτες μου. Πλέον έχουμε μπροστά μας έναν σπουδαίο τελικό.
Πριν τον αγώνα είχα πει πως κάθε ματς μεταξύ των δύο ομάδων είναι ξεχωριστό και το σημερινό πράγματι ήταν από κάθε άποψη. Τέτοια ματς χρειάζεται η Ευρωλίγκα. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για τη σπουδαία νίκη και στον Ολυμπιακό για τη μάχη που έδωσε. Αυτά τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες. Ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος στην τελευταία του επίθεση, αλλά και εμείς ήμασταν άτυχοι στη δική μας τελευταία επίθεση, αφού η μπάλα βγήκε από το καλάθι, δεν ξέρω κι εγώ πώς. Κάναμε κάποια φοβερά λάθη. Ξεφύγαμε με 8 πόντους και έπρεπε να διαχειριστούμε το προβάδισμα πιο έξυπνα. Για την ομάδα και την εμπειρία μας ήταν ανεπίτρεπτο.
Είπα συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Γιαννάκη για την απόδοση της ομάδας του. Η πίεση είναι τεράστια και για τις δύο ομάδες. Καταλαβαίνω καλά πώς αισθάνονται τώρα.
Έχω σπουδαίους παίκτες και σε αυτούς τα οφείλω όλα. Τους αγαπώ. Είμαι ο πρώτος που θα τους επισημάνω αν κάτι δεν μου αρέσει. Αυτή η σχέση που έχουμε είναι πολύ καλή.
Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους οπαδούς και ελπίζω να συμβεί το ίδιο και την Κυριακή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί το παραμικρό».
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Είδαμε ένα σκληρό και ενδιαφέρον ματς. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για τη νίκη μέχρι το τέλος. Εμείς προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το ρυθμό με διάφορους τρόπους, αλλά κάποιες λεπτομέρειες και κάποια εύκολα καλάθια από πλευράς Παναθηναϊκός δεν μας επέτρεψαν να πάμε στον τελικό. Αν είχαμε λίγη περισσότερη συγκέντρωση, θα μπορούσαμε να είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεχτήκαμε αρκετά λέι απ που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Περισσότερο από ανυπομονησία και άγχος για να φτάσουμε σε μία τόσο μεγάλη νίκη για την ομάδα μας. Θεωρώ ότι είχαμε λίγο ανυπομονησία.
Κοιτάζεις να σκοράρεις με τον καλύτερο τρόπο. Θέλουμε να παίζουμε δυνατά ματς με δυνατούς αντιπάλους, έστω και αν χρειαστεί να παίζουμε για 45 ή 50 λεπτά. Προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση. Πάντως θα μπορούσαμε να είχαμε βρει και καλύτερη.
Φτάσαμε σε ένα τόσο δυνατό ματς σαν καινούρια ομάδα και το διαχειριστήκαμε χωρίς να σταματήσουμε την προσπάθεια για να νικήσουμε. Αυτό δείχνει πως κάνουμε σταθερά βήματα προς τα μπροστά. Αυτό που μένει είναι να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Από την πρώτη ημέρα προσπαθούμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Εμείς κάθε μέρα θέλουμε να παίζουμε για να κερδίζουμε τους καλύτερους. Αν σου χαλάσει το μυαλό επειδή χάθηκε ένα ματς στις λεπτομέρειες, αυτό θα είναι το χειρότερο για μια προσπάθεια που έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουμε το ταλέντο για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο επόμενο παιχνίδι».
Βασίλης Σπανούλης: «Η νίκη μας κρίθηκε στις λεπτομέρειες, όπως και ο όλος ο αγώνας. Πλέον, κοιτάμε τον τελικό της Κυριακής και δε μας ενδιαφέρει που αντίπαλός μας είναι η ΤΣΣΚΑ και όχι η Μπαρτσελόνα. Στόχος μας είναι η κατάκτηση του τρόπαιου».
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: ««Το κλειδί ήταν ότι καταφέραμε να προετοιμάσαμε τα μικρά πράγματα, γενικά νομίζω ότι δεν παίξαμε καλά ειδικά στην άμυνα, καταφέραμε να αποβάλλουμε την πίεση του που δημιουργείτε σε τέτοια παιχνίδια και τελικά φτάσαμε στην νίκη».
Θοδωρής Παπαλουκάς: «Οι μεγάλες ομάδες πρέπει να βρίσκουν τρόπο να αντιδρούν όταν έχουν απώλειες. Από εδώ και πέρα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να φτάσουμε μέχρι τέλους στο πρωτάθλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου