Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως


10 Μαΐου 2009, 23:00
Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε σήμερα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα 23 ιδρύματα και εκκλησιαστικές κοινότητες-ενορίες που έχουν αυθαιρέτως χαρακτηρισθεί ως «κατειλημμένες» από τη τουρκική διοίκηση, όπως δήλωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η πικρία και η αγανάκτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν εμφανής κάθε φορά που, όπως και σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το τραγικό αυτό πρόβλημα και θέαμα.

«Είναι μεγάλες αδικίες αυτές που συμβαίνουν όχι μόνο σ’ αυτή την κοινότητα (ναό του Αγίου Γεωργίου της Πύλης της Αδριανουπόλεως), αλλά και σε πολλές άλλες κοινότητες που έχουν χαρακτηρισθεί ως κατειλημμένες», είπε ο Πατριάρχης και εξήγησε ότι ο χαρακτηρισμός των κοινοτήτων ως «κατειλημμένων» σημαίνει ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να τις διαχειρίζεται η ομογένεια εκλέγοντας τις διοικήσεις τους, αλλά διοικούνται από το τουρκικό δημόσιο δια της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, αρχικώς κήρυξε την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου της Πύλης της Αδριανουπόλεως «κατειλημμένη» και στη συνέχεια ενοικίασε τον χώρο του ρωμαϊκού σχολείου που βρίσκεται εκεί, σε ιδιώτη, ο οποίος το εκμεταλλεύεται ως αίθουσα μπιλιάρδου και καφενείου!

Ο Πατριάρχης διευκρίνισε στη ίδια ομιλία του ότι η Σύνοδος έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τα διαβήματα στην Δικαιοσύνη ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης πως «αν δεν δικαιωθούμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου ελπίζουμε να μας δικαιώσει, όπως στην περίπτωση του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου, και όπως συνέβη, με ένα ακίνητο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής».

Κλείνοντας τόνισε πως «οι πρόγονοι μας τα παρέδωσαν για να τα διαχειριζόμεθα για το καλό της ομογενείας, και όχι για να εισπράττουν άλλοι τα ενοίκια από τα δικά μας ιδρύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου