Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πρωταθλητής Ευρώπης πέντε αστέρων






Άλλη μια σελίδα με «χρυσά» γράμματα έγραψε στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο Βερολίνο, κατακτώντας την πρώτη θέση της Ευρωλίγκα, αφού επικράτησαν με 73-71 της ΤΣΣΚΑ στον τελικό, που διεξήχθη στην «World Arena O2».

Το «τριφύλλι» έφτασε στα πέντε Ευρωπαϊκά Κύπελλα, αφού έχει κατακτήσει τα αντίστοιχα του 1996 (Παρίσι), του 2000 (Θεσσαλονίκη), του 2002 (Μπολόνια) και του 2007 (Αθήνα).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε στις 7 κατακτήσεις της Ευρωλίγκα και είναι ο πολυνίκης του θεσμού, ενώ τον ακολουθούν με 4 οι Πέδρο Φερναντίθ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ετορε Μεσίνα (ΤΣΣΚΑ).

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα το «τριφύλλι» έδειξε… διψασμένο για τη νίκη και κυριάρχησε σε άμυνα και επίθεση, έχοντας καλύτερα ποσοστά ευστοχίας από την «Αρκούδα». Αυτό δημιούργησε πανικό στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, με τον Έτορε Μεσίνα να ψάχνει την κατάλληλη αμυντική λειτουργία για να σταματήσει τα ατού των «πράσινων».

Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο, αφού οι παίκτες του Ομπράντοβιτς είδαν πως οι Ρώσοι επικεντρώθηκαν στο τρόπο αντιμετώπισης των Πέκοβιτς και Μπατίστ, κάτω από το καλάθι και έβγαλε τη μπάλα εκτός του… ζωγραφιστού, αρχίζοντας να εξαπολύουν σουτ τριών πόντων. Η ΤΣΣΚΑ τα βρήκε σκούρα με τις «τρίποντες»… βόμβες των «πράσινων» και βρέθηκε να χάνει μέχρι και 20 πόντους στο ημίχρονο (48-28) και 23 με την έναρξη της τρίτης περιόδου (53-28).

Ωστόσο, οι Μοσχοβίτες στην τρίτη περίοδο περιόρισαν στους οκτώ πόντους την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού και μπόρεσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες για να είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι παίκτες του Μεσίνα μείωσαν 56-50 στις αρχές της τέταρτης περιόδου με ένα σερί 17-0, αποδιοργανώνοντας τον Παναθηναϊκό, ενώ λίγο αργότερα μείωσαν ακόμα περισσότερο, σε 70-66.

Το παιχνίδι απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι και θύμισε τον αντίστοιχο τελικό του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα. Μάλιστα, οι Ρώσοι με τρίποντο του Σισκάουσκας μείωσαν σε 70-69, φέρνοντας το παιχνίδι στην… κόψη του ξυραφιού. Έτσι, στα τελευταία δευτερόλεπτα το παιχνίδι μεταφέρθηκε στις γραμμές των ελευθέρων βολών.

Οι «πράσινοι», όπως και το 2007, έχοντας στόφα μεγάλης ομάδας βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και την ψυχραιμία να συντηρήσουν την υπέρ τους διαφορά και να φτάσουν στην τελική νίκη με 73-71, αφού ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Χατζηβρέτας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ετόρε Μεσίνα): Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βορόντσεβιτς, Λάνγκτον 13(1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Η καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα: Τερέλ ΜακΙντάιρ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, Γιάννης Μπουρούσης και Νίκολα Πέκοβιτς.

Η δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βασίλης Σπανούλης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Εράζεμ Λόρμπεκ, Τιάγκο Σπλίτερ.

Πρώτος σκόρερ της κανονικής διάρκειας ήταν ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της Ευρώπης και καλύτερος ανερχόμενος παίκτης ο Νόβισα Βελίτσκοβιτς.


Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Τι να πω μετά από ένα τέτοιο ματς; Πιστεύω πως αξίζαμε να νικήσουμε και νωρίτερα από την τελευταία επίθεση. Αλλά έτσι είναι το μπάσκετ και είχαμε απέναντί μας μια ομάδα που βρέθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στον τελικό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί όλοι ήρθαμε εδώ μαζί με τους φιλάθλους μας με αυτό το σκοπό. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου. Ήταν δύσκολο για μας να παίξουμε κόντρα στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό και να κερδίσουμε μετά σε έναν τελικό.

Δείξαμε ότι όλα είναι πιθανά και είμαι περήφανος. Έγιναν περίεργα πράγματα στο παιχνίδι και θα πρέπει να τα δω για να πω τι συνέβη. Ευχαριστώ τους φιλάθλους μας, τους παίκτες και τους συνεργάτες μου. Αυτό το τρόπαιο λειτουργεί σε μας ως υποχρέωση να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Συγχαρητήρια και στην ΤΣΣΚΑ, είναι μεγάλη ομάδα, και στον Ετόρε Μεσίνα. Είναι μεγάλο επίτευγμα η παρουσία σε τέσσερις συνεχείς τελικούς. Η δουλειά που έχει κάνει στην ΤΣΣΚΑ είναι σπουδαία. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω έναν φίλο σαν τον Ετόρε Μεσίνα. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, όχι ο ένας προπονητής απέναντι στον άλλο».

Για το μέλλον του: «Είναι πάντα θέμα διοίκησης. Πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν σε μας. Μέχρι τώρα το κάνουν. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτό που είναι χάρη στον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Απολαμβάνουμε τη δουλειά μας και αν δεν το κάνουμε εγώ θα πω από μόνος μου να σταματήσω Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε κερδίσει την Ευρωλίγκα, στη συνέχεια όλοι έπαιζαν με μεγαλύτερο κίνητρο απέναντί μας. Είναι δύσκολο να κρατηθείς στην κορυφή».

Για τους στόχους του Παναθηναϊκού: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε και το πρωτάθλημα, αλλά πρώτα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Άρη στα ημιτελικά. Οι φίλαθλοί μας ζητούν πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό. Πήραμε τα δύο και θέλουμε και το τρίτο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Οι αγώνες με τον Άρη θα είναι δύσκολοι. Καταναλώσαμε πολύ ενέργεια σε αυτό το Final-4. Πρέπει να πείσεις τους πάντες πως απομένει ένας ακόμη τίτλος».

Για το αν τον ενδιαφέρει το ΝΒΑ: «Είμαι πολύ χαρούμενος στην Ευρώπη. Πιστεύω πως υπάρχουν Ευρωπαίοι προπονητές που μπορούν να πετύχουν στην Αμερική, αλλά εκεί είναι διαφορετικό το μπάσκετ. Εδώ παίζουμε σε όλα τα ματς για να νικήσουμε, στις ΗΠΑ τα ματς μέχρι τα play-offs είναι σόου. Εγώ δεν θα πήγαινε ποτέ στο ΝΒΑ».

Ετόρε Μεσίνα: «Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για αυτή τη μεγάλη νίκη. Ευχαριστώ τους παίκτες μου για την προσπάθεια που έκαναν για να κάνουν το παιχνίδι ενδιαφέρον, κάτι που δεν ήταν στο πρώτο μέρος. Κλειδί στο ματς ήταν το γεγονός ότι φορτώθηκαν τρεις βασικοί μας παίκτες (σ.σ: Λόρμπεκ, Σμόντις και Κριάπα) με φάουλ και αυτό προκάλεσε ανισορροπία. Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε μέσα στη ρακέτα και δώσαμε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να σουτάρει πολλά ελεύθερα τρίποντα.

Όταν αυτό συμβαίνει απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχεις το… μαχαίρι στο λαιμό. Κάναμε πολλά λάθη, δεν παίζαμε καλή άμυνα και χάσαμε πολλές βολές. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε για περισσότερο χρόνο τους βασικούς μας στο παρκέ, κάναμε μεγάλη προσπάθεια και το παιχνίδι κρίθηκε στο ένα σουτ. Ήταν η πρώτη μας επιλογή να πάρει ο Σισκάουσκας την τελευταία επίθεση. Δίνω συγχαρητήρια στους παίκτες μου.

Η προσπάθειά τους είναι αυτό που κρατώ έχοντας χάσει στον τελικό και είναι χαρακτηριστική για μία ομάδα με την ιστορία της ΤΣΣΚΑ.Ήταν κάτι προσωπικό. Αν δεν ήταν θα το έλεγε στους δημοσιογράφους. Το είπε όμως μόνο σε μένα, δυστυχώς για σας (σ.σ: τους δημοσιογράφους)».

Βασίλης Σπανούλης: «Είναι υπέροχο συναίσθημα για μένα, τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές και τους φιλάθλους. Είναι το καλύτερο τρόπαιο και ο κόουτς το ξέρει καλύτερα από όλους. Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο η ΤΣΣΚΑ μας δημιούργησε προβλήματα. Όμως δείξαμε χαρακτήρα και φτάσαμε στη νίκη. Ήρθα στον Παναθηναϊκό με σκοπό να πάρω τίτλους. Είμαι σε μία ομάδα. Η Ευρωλίγκα ήταν ένας τίτλος που τον ήθελα. Βέβαια το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και όλοι μας».

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Είναι μεγάλη χαρά το να παίζεις σε μία μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός και να παίρνεις τίτλους. Είμαστε σ' αυτήν την ομάδα για να διεκδικούμε τίτλους. Θέλουμε να είμαστε καλά και υγιείς για να μπορέσουμε στο μέλλον να κυνηγήσουμε και άλλα τρόπαια. Είναι μεγάλη μας χαρά να δουλεύουμε έτσι, με αυτή τη διοίκηση, την τεχνική ηγεσία. Κάνεις τις προσπάθειές σου και πιστεύω ότι στο τέλος βγαίνουμε δικαιωμένοι».

Ντρου Νίκολας: Στο πρώτο ημίχρονο μας βγήκαν τα σουτ. Στο δεύτερο αναστράφηκε η κατάσταση αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση του τίτλου».


Βασίλης Σπανούλης: «Ήρθαμε στο Βερολίνο για να κατακτήσουμε την κορυφή της Ευρώπης και τα καταφέραμε. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει! Ευχαριστούμε τον κόσμο, ήταν απίστευτος, όπως ήταν και οι συμπαίκτες μου».

Θανάσης Γιαννακόπουλος: «Είναι μια δικαίωση για όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Κυρίως, όμως, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο κόσμο του Παναθηναϊκού. Σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Κώστας Τσαρτσαρής: «Πήγαμε να βγάλουμε τα... μάτια μας, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Μπορούσε να είναι και χειρότερα. Είναι μια μεγάλη νίκη».

Αντώνης Φώτσης: «Κάθε Κύπελλο είναι καλύτερο. Ήταν ένας πολύ μεγάλος τελικός. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι. Δεν υπάρχει τέλος στα Κύπελλα. Όσα πιο πολλά Κύπελλα παίρνεις τόσο το καλύτερο. Ήμασταν πιο ψύχραιμοι και πιο έτοιμοι όταν η ΤΣΣΚΑ έκανε την αντεπίθεσή της. Στο τέλος κερδίσαμε. Τέλος καλό, όλα καλά. Σίγουρα είναι διαφορετικά τα πράγματα τώρα σε σχέση με το προηγούμενο Κύπελλο. Είμαι πολύ χαρούμενος έτσι όπως έχει εξελιχθεί η καριέρα μου.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ συγχαίρει θερμά την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού (διοίκηση, τεχνικό επιτελείο και αθλητές) για την κατάκτηση του πέμπτου Ευρωπαϊκού τίτλου. Δεν προσφέρουν μόνο χαρά και περηφάνια στα εκατομμύρια των φιλάθλων μας, αλλά ταυτόχρονα θυμίζουν σε όλους με τον πιο εμφατικό τρόπο ποιος είναι ο μεγαλύτερος Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος».

Ο ξένος Τύπος γράφει...

Euroleague.net: «Οι πράσινοι είναι οι πρωταθλητές. Κέρδισαν με 73-71 σε ένα μεγάλο θρίλερ στην Ο2 Arena του Βερολίνου. Το προβάδισμα των 23 πόντων πήγε περίπατο, αλλά ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστόχησε στο σουτ του αγώνα».

L'Equipe: «Το πέμπτο του Παναθηναϊκού. Πλέον έχει γίνει σύνδρομο για τον Ετόρε Μεσίνα να χάνει από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κάτι που έγινε για τρίτη φορά μετά τους τελικούς του 2002 και 2007. Το ματς ήταν θρίλερ, καθώς η ΤΣΣΚΑ έχανε με 23 και είχε την ευκαιρία να κερδίσει στο τελευταίο σουτ».

Το Final-4 του Βερολίνου

Ημιτελικοί

Παρασκευή 1 Μαΐου

Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 82-84

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 78-82

«Μικρός» τελικός

Κυριακή 3 Μαΐου

Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 79-95

Τελικός

Κυριακή 3 Μαΐου

Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 73-71

Οι κατακτήσεις

8 τρόπαια: Ρεάλ Μαδρίτης, Ισπανία (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995)

6 τρόπαια: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, EΣΣΔ/Ρωσία (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008)

5 - Βαρέζε, Ιταλία (1970, 1972, 1973, 1975, 1976)

- Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ισραήλ (1977, 1981, 2001 - Σουπρολίγκα, 2004, 2005)

- Παναθηναϊκός, Ελλάδα (1996, 2000, 2002, 2007, 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου