Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

"ΟΧΙ στη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε."


"Του Νίκου Σηφάκη, εκπροσώπου των συντακτών του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά (Κανάλι 1) στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Μείζον είναι για τους εργαζόμενους το ζήτημα της επιχειρούμενης μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ όλης της χώρας σε Ανώνυμες Εταιρείες. Και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επανειλημμένως έχουν εκφράσει τη σταθερή άποψη ότι...

δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια καταστροφική για τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα παρέμβαση, όχι μόνον δεν εισακούονται, αλλά με προκλητικό τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι στην ΚΕΔΚΕ.

Προ μηνών, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και εκείνοι των δημοτικών ραδιοφώνων της Αττικής στο Μικτό Συμβούλιο, είχαν συναντηθεί στο γραφείο του κ. Παυλόπουλου, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της μετατροπής σε Α.Ε. θα «παγώσει» έως και τις 31/12/2009, προκειμένου οι νομικοί εκπρόσωποι όλων των πλευρών να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα, που θα εξασφαλίζει αφενός τη βιωσιμότητα των δημοτικών ΜΜΕ και αφετέρου τις θέσεις εργασίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος. Η ΕΣΗΕΑ αρκείται στο σχέδιο τροπολογίας που κατέθεσε και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίχως ωστόσο να επιμένει στο τι μέλλει γενέσθαι, η ΚΕΔΚΕ από την οποία ο υπουργός ζήτησε την τελική της θέση ώστε να διαμορφώσει το σχετικό νομοσχέδιο μας εμπαίζει προκλητικά συστήνοντας ψυχραιμία και… υπομονή, ενώ ο κ. Παυλόπουλος -σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει περί ενδιαφέροντός του- δεν δείχνει διατεθειμένος να ασχοληθεί περαιτέρω.

Επειδή λοιπόν η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή και οι εργαζόμενοι ζητούν πρωτοβουλίες τις οποίες ουδείς αναλαμβάνει, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις είναι απολύτως επιβεβλημένο να διατηρήσουν τον ειδικό χαρακτήρα βάσει του οποίου λειτουργούν, καθώς αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των δημοτών και η μετατροπή τους σε ιδιωτικά Μέσα προσκρούει σε κάθε έννοια αντικειμενικότητας του προγράμματός τους.

Εξυπακούεται ότι η ιδιωτική χροιά κάθε ΜΜΕ τα καθιστά έρμαια των επιχειρηματικών διαθέσεων των ιδιωτών και ουδείς εξασφαλίζει στους εργαζόμενους την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας τους. Τα κάθε λογής «παιχνίδια» της κάθε μορφής εξουσίας, δεν είναι δυνατόν να χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι οποιαδήποτε μεθόδευση που θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα μας βρει αντίθετους.

Επομένως, μπροστά στα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν για την κυβέρνηση και για κάθε κομματικό οργανισμό που δεν αντιδρά μεθοδικά και οργανωμένα προς την ανατροπή της «δεύτερης» σκέψης που κυριαρχεί στα μυαλά ορισμένων, καλούμε την ΕΣΗΕΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υπάρξει άλλη ολιγωρία. Οι τετελεσμένες «λύσεις», δηλώνουμε ότι αποτελούν ξεκάθαρη πρόκληση προς τους εργαζόμενους και γι’ αυτό καλείται το Σωματείο να προχωρήσει επιτέλους σε δυναμικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των δημοτικών ΜΜΕ.

Παράλληλα, κανείς δεν πρέπει να «κάνει ότι ξεχνάει» πως στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου (3592/07) περί αδειοδοτήσεων των ρ/τ μέσων, που επιβάλει στα δημοτικά ραδιόφωνα να καταθέσουν φάκελο ως Α.Ε. Και επειδή δεν είμαστε αφελείς, καλούμε άμεσα τους κυβερνητικούς υπευθύνους να πάψουν να δηλώνουν απλώς ότι οι δεν κλείνουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι προτιμότερο να μας απαντήσουν με ποιόν τρόπο και υπό ποίο καθεστώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν…

Καλούμε επίσης το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ -εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών στην Ένωση- να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε άμεσα να καθοριστεί ραντεβού με την ΚΕΔΚΕ.

Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΜΜΕ, περιμένουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απαντήσεις από το Σωματείο τους. Ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με το ψωμί –γιατί επί της ουσίας αυτό γίνεται…- τόσων οικογενειών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου