Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Κερδίστε χρήματα από τα ασφάλιστρα


Μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ “τζάμπα” πληρώνουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στις ασφαλιστικές. Είτε αγνοούν είτε απλά ξεχνούν να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των ασφαλίστρων τους με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τιμέ των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν ένα λόγο παραπάνω να εξετάσουν ποια είναι η αγοραία αξία του αυτοκινήτου τους και να ζητήσουν από την ασφαλιστική τους εταιρεία να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο τους.

Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος για να μειώσουν τώρα την αξία της ασφαλιστικής τους κάλυψης, ο επανακαθορισμός των ασφαλίστρων αποτελεί μια «άμυνα» απέναντι στις αυξήσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες. Όλες οι ασφαλιστικές κάνουν αυξήσεις έως 12%-15% με την αιτιολογία ότι από την 1 η Ιουνίου εφαρμόζεται η αύξηση των ορίων κάλυψης στον κλάδο αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων.

Ένα τζιπ 4.500 κυβικών (30 φορολογήσιμοι ίπποι) που αποκτήθηκε το 2005, μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχε αξία 55.000 ευρώ. Τώρα έχει πέσει στα 45.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης του το έχει ασφαλισμένο πέραν της αστικής ευθύνης με αξία 55.000 ευρώ για ολική-μερική κλοπή, καιρικά φαινόμενα, θραύση κρυστάλλων και νομική-οδική βοήθεια, πληρώνει ανά εξάμηνο 564 ευρώ στην εταιρεία Α και 665 ευρώ στην εταιρεία Β.

Εάν ζητήσει οι καλύψείς ν’ αντιστοιχούν στα 45.000 ευρώ, που είναι η σημερινή αξία του αυτοκινήτου του, τότε τα ασφάλιστρα πέφτουν ανά εξάμηνο στα 517 ευρώ στην εταιρεία Α και στα 610 στην εταιρεία Β (όπως φαίνεται και στον πίνακα).

Άλλωστε, εάν το αυτοκίνητο κλαπεί, η εταιρεία δεν θα τον αποζημιώσει με βάση το ποσό για το οποίο πληρώνει ασφάλιστρα αλλά με βάση την αγοραία αξία του Ι.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου