Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Εξακολουθεί η εξαιρετικά κακή εικόνα των κρατικών εσόδων


8 Μαΐου 2009, 18:15
Μόλις κατά 5% αυξήθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009 τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του προϋπολογισμού έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση των εσόδων περιορίζεται στο 5%, διότι λόγω της διεθνούς κρίσης, καταγράφεται και στη χώρα μας μείωση της συνολικής ζήτησης, μείωση των μεταβιβάσεων των ακινήτων και των αυτοκινήτων -όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει- και μείωση των εσόδων από καύσιμα λόγω της μειωμένης τιμής του πετρελαίου.

Οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 612 εκατ. ευρώ (77,8%) σε σχέση με το 2008.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, για το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος, αυτές δεν ξεπέρασαν το ποσοστό των προβλέψεων που προκύπτει από τις συνολικές ετήσιες προβλέψεις του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (25%), αφού διαμορφώθηκαν στο 23,1% και ανήλθαν στο ποσό των 15.464 εκατ. € .

Η αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (300 εκατ. €) στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ΑΜΕΑ, για την αντιμετώπιση των δαπανών των ειδικών λογαριασμών που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2008 βάρυναν τους ειδικούς λογαριασμούς, για επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ποσό ύψους 490 εκατ. €, για αποδόσεις στην Ε.Ε. (49 εκατ. €) λόγω αύξησης της βάσης υπολογισμού του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, σε αυξημένες κατά 996 εκατ. ευρώ δαπάνες για τόκους λόγω της διεθνούς κρίσης και της αναγκαίας αναπροσαρμογής της εκδοτικής και διαχειριστικής στρατηγικής μας, και τέλος στη διάθεση 294 εκατ. € σε εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδικάστηκαν υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αφορούσαν στην επίλυση διαφορών μεταξύ τους.

Επιπλέον, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ρευστότητας και των αγορών της περιφέρειας σε μία δύσκολη περίοδο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, από τις αρχές του έτους επιταχύναμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καταβάλλοντας ήδη από το πρώτο τρίμηνο το 33,3% του συνολικού ΠΔΕ, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του να διαμορφωθούν στα 2.927 εκατ. €, έναντι 785 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 430 εκατ. €. λόγω της παράτασης ολοκλήρωσης του Γ’ Κ.Π.Σ. από 31/12/2008 στις 30/6/2009. Η παράταση αυτή μείωσε τις απαιτήσεις του Δεκεμβρίου 2008 που εισπράττονται στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου