Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ



Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στην Κεφαλλονιά, αφού με αφορμή ένα βιβλίο που είχε την βιογραφία των Αγίων Φανέντων βρέθηκαν, ταυτοποιήθηκαν κι επαναπατρίστηκαντα Λείψανα των τριών Αγίων της Σάμης Κεφαλονιάς Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, γνωστότατων και τιμώμενων στο νησί ως "Άγιοι Φανέντες"!
Όλα ξεκίνησαν όταν...

ο Π. Γιώργος Αντζουλάτος έγραψε την βιογραφία των Αγίων Φανέντων χωρίς όμως έχουν βρεθεί τα Άγια Λείψανα τους. Όσοι λοιπόν το διάβασαν ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκσαν για να βρεθούν όπου...γης τα Άγια Λείψανα.
Ο ανύστακτος παπα Γιώργης μερίμνησε, να εκδώσει άπαντα τα των ερευνών του σ' ένα καλαίσθητο και περισπούδαστο τομίδιο 48 σελίδων μεγάλου μεγέθους, με τίτλο "Οι Άγιοι Φανέντες, Οι ομολογητές άγιοι της Κεφαλονιάς Γρηγόριος - Θεόδωρος - Λέων. Η τοπική παράδοση. Το συναξάρι. Τα ιερά λείψανά τους", από τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη Α.Ε.
Τα λείψανα εντοπίστηκαν λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου Ζαχαρία της Βενετίας (Chiesa di San Zaccaria).
Κι επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δια του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας κ. Ιωάννη Σπιτέρη, σε συνδυασμό με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο, μετέβησαν στην Βενετία ο παπα Γιώργης με τον Εφημέριο Σάμης π. Χρυσόστομο Αλεξάτο.
Εκεί, επιτόπου, εξέτασε τ' αποκείμενα λείψανα ο διάσημος Καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Francesco Introna (βλ. δίπλα μικρή φωτό), ταυτοποιώντας και δια της επιστήμης του την αυθεντικότητα των ιερών λειψάνων.

Στη συνέχεια, το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο της Βενετίας προέβη στην πολύ ευγενική παραχώρηση αποτμημάτων από τα λείψανα και των τριών Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου