Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Άχρηστα τα πτυχία του τμήματος Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!


Είναι δυνατόν οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας να εξαπατούν τους υποψηφίους που δίνουν σκληρή μάχη για μια θέση στα Πανεπιστήμια; Φαίνεται ότι είναι! Γιατί πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάποιος σε έναν υποψήφιο, ο οποίος έχει ενημερωθεί από το ΥΠΕΠΘ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Οδηγό Σπουδών του ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το ότι δεν ισχύουν όσα επίσημα τον είχαν διαβεβαιώσει; Απίστευτο κι όμως... ελληνικό!

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Όταν έδιναν Πανελλαδικές Εξετάσεις και αργότερα όταν συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό τους για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ενημερώθηκαν επίσημα ότι η Σχολή στην οποία επέλεγαν να σπουδάσουν παρείχε επαγγελματικά δικαιώματα. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν πήραν πτυχίο ανακάλυψαν ότι είχαν εξαπατηθεί επίσημα καθώς από την έναρξη λειτουργίας τους τα Τμήματα στα οποία φοίτησαν παραμένουν σε κατάσταση ομηρείας. Έτσι, βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αφού εκκρεμεί η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται τα πτυχία τους στον επαγγελματικό στίβο.
Στα Ιωάννινα, περίπου 400 πτυχιούχοι ανακαλύπτουν ότι έχουν και αυτοί επίσημα εξαπατηθεί από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ για τις επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει το Τμήμα στο οποίο έχουν φοιτήσει. Αναφερόμαστε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 85/2000/ΦΕΚ 72/10-3-2000) ίδρυσης του Τμήματος, οι απόφοιτοί του μπορούν να απασχολούνται ως καθηγητές Εικαστικών Τεχνών (δηλαδή καλλιτεχνικών μαθημάτων) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πριν ακόμη οι υποψήφιοι επιτύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενημερώνονταν από την επίσημη ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ηλεκτρονικοί οδηγοί Π.Ι.) και την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις διεξόδους και προοπτικές των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας:
Δυνατότητα απασχόλησης πτυχιούχων Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται ως καθηγητές των Εικαστικών Τεχνών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή του, οι απόφοιτοι του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και διορισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου