Τρίτη 5 Μαΐου 2009

"Περί Εθελοντή Πυροσβέστη"


"Πλησιάζοντας στην αντιπυρική περίοδο, παρουσιάζεται για άλλη μία φορά το φαινόμενο να προβαίνουν σε δημόσιες παρουσίες, εμφανίσεις και συσκέψεις εθελοντικές οργανώσεις, ενώσεις, σωματεία ακόμα και µεµονωµένα άτομα κάνοντας χρήση του όρου "Εθελοντής Πυροσβέστης".
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για την ορθή πληροφόρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του κοινού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:
1. Ο όρος "Εθελοντής Πυροσβέστης" προσδιορίζεται στις...

διατάξεις του Ν.1951/1991 και οριοθετείται στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος.
2. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες…
Έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώµατος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώµα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.
Συμμετέχουν μέσα από τις υπηρεσίες που ορίζονται, στον Πυροσβεστικό Σταθµό όπου υπηρετούν, σε όλα τα συμβάντα, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισµούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.
Αποτελούν τμήμα της οργανικής - µάχιµης δύναµης του Πυροσβεστικού Σώµατος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά µε το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
Φέρουν την ίδια στολή μαχίμου υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με σχετικά Π.Δ. και αποφάσεις Αρχηγείου Π.Σ.
Διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ" που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. (Κανονισμός Στολών Π.Σ.) και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς.
3. Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια:
Ιδρύονται ύστερα από αίτησή των Ο.Τ.Α προς το Αρχηγείο Π.Σ. και απόφαση Αρχηγού Π.Σ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το Ν.1951/91 και Π.Δ. 32/92,
Στελεχώνονται αποκλειστικά από Εθελοντές Πυροσβέστες,
Υπάγονται επιχειρησιακά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα.
4. Μετά από τα παραπάνω, οφείλουμε να τονίσουμε ότι:
Οι Εθελοντές Πυροσβέστες ουδεµία σχέση έχουν με άτοµα ή Εθελοντικές Οργανώσεις που κάνουν χρήση του όρου "Εθελοντής Πυροσβέστης" για λόγους ιδιοτελείς και αυτοπροβολής της εθελοντικής τους προσφοράς.
Εθελοντικές Οργανώσεις/Ομάδες δεν δύνανται να ιδρύουν "Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ή Σταθμό" ή να χρησιμοποιούν τον όρο ως επιγραφή στις εγκαταστάσεις τους και στα οχήματά τους.
H χρήση του σήματος ιδιότητας "Εθελοντής Πυροσβέστης" σε οποιαδήποτε άλλη στολή πλην του Π.Σ. καθίσταται μη νόμιμη.
Οι ανωτέρω ενέργειες έχουν ως άμεση συνέπεια την πρόσκληση σύγχυσης και την παραπλάνηση του κοινού.
5. Επειδή, όμως, η κατάσταση αυτή κάθε χρόνο επιδεινώνεται, σας γνωστοποιούμε ότι, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος εφεξής, για την προάσπιση και διαφύλαξη του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη αλλά και των δικαιωμάτων των μελών της, θα προβεί σε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο σε βάρος οιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων που ισχυρίζονται ότι είναι Εθελοντές Πυροσβέστες ή εθελοντικές οργανώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος ή χρησιμοποιούν τον όρο "Εθελοντής Πυροσβέστης", χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση ή την ιδιότητα αυτή.
Χωρίς να υπάρχει από μέρους μας ουδεμία διάθεση να μειώσουμε ή να υποτιμήσουμε την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι όταν στόχος της εθελοντικής προσφοράς δεν είναι αυτή καθαυτή η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά η μέσω αυτής προβολή και η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, τότε αυτή αλλοιώνεται και παύει να είναι αληθινή.
Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ) υποστηρίζει κάθε εθελοντική προσπάθεια που αναπτύσσεται υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι είναι απόλυτα συγκεκριμένο, ορισμένο και σαφές το πλαίσιο δράσης τους, οι ρόλοι τους, οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτές δρουν εθελοντικά για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σεραφείμ Τσιουγκρής Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Ζέρβας

Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
Σωζοπόλεως 28,Αθήνα ΤΚ 10446
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου