Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο για τους πάγους της Ανταρκτικής


Σε περίπτωση κατάρρευσης της κρηπίδας πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα φτάσει «μόνο» τα 3 μέτρα και όχι τα 6, όπως προέβλεπαν παλαιότερες εκτιμήσεις, καταλήγει μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science.
Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσεις ενδείξεις ότι η γιγάντια Παγοκρηπίδα της Δυτικής Ανταρκτικής έχει αρχίσει να αποσταθεροποείται, πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.
Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι εάν η κρηπίδα γλυστρίσει στη θάλασσα και λιώσει, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε κατά 5-6 μέτρα, κατακλύζοντας πολλές παράκτιες κοινότητες.
Τώρα, ο Τζόναθαν Μπάμπερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία υπολογίζουν ότι η τεράστια πλάκα πάγου δεν θα κατέρρεε σε όλη της την έκταση -μέρος της θα παρέμενε συγκρατημένο στο έδαφος της λευκής ηπείρου. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της στάθμης θα περιοριζόταν στα 3 μέτρα.
Το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό παραμένει άγνωστο, σύμφωνα όμως με παλαιότερες εκτιμήσεις θα χρειαζόταν 500 χρόνια.
Η νέα έρευνα εκτιμά ότι το λιώσιμο της παγοκρηπίδας θα προκαλούσε ανακατανομή της μάζας ανάμεσα στους ωκεανούς και την ξηρά, μια μεταβολή που θα μπορούσε να επηρεάσει την περιστροφή του πλανήτη.
Αυτό με τη σειρά του θα προκαλούσε συσσώρευση νερού στον Ινδικό Ωκεανό και έξω από τις δυτικές και ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, όπου η άνοδος της στάθμης θα ήταν 25% μεγαλύτερη από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου