Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

"Νέα γρίπη: Ποιος κόλλησε τελικά ποιόν; "


Πόσο πιθανό είναι ο ιός Α/ΗΙΝΙ της νέας γρίπης να ξέφυγε κατά λάθος από κάποια μονάδα παραγωγής εμβολίων; Το σενάριο παραπέμπει σε... θεωρίες συνωμοσίας. Καθώς όμως, προέρχεται από τα χείλη ενός κορυφαίου ερευνητή, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξετάζει...

σοβαρά το ενδεχόμενο.
.
Ο Αυστραλός ερευνητής Αντριαν Γκιμπς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρασκεύασε τα αντιγριπικά φάρμακα Tamiflu και Relenza, υποστηρίζει πως το νέο στέλεχος της γρίπης, που έχει ήδη μολύνει 6.000 ανθρώπους σε 33 χώρες, πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
.
Σύμφωνα με τον 75χρονο Γκιμπς, το πιθανότερο σενάριο για την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου ιού, είναι να προέκυψε κατά λάθος στα αυγά, τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στο εργαστήριο, για την ανάπτυξη των ιών, κατά τη διαδικασία παρασκευής εμβολίων (βλέπε εδώ).
.
Ο ερευνητής κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μελέτησε προσεκτικά τις αλληλουχίες εκατοντάδων αμινοξέων που παράγουν τα οκτώ γονίδια του ιού. Δηλώνει δε, ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη του Αμερικανού ιολόγου Ρίτσαρντ Γουέμπι, ότι το νέο στέλεχος του ιού αποτελεί προϊόν δύο διαφορετικών τύπων γρίπης που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
.
Ο υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτζι Φουκούντα, κάλεσε όλα τα ερευνητικά κέντρα που συνεργάζονται με τον ΠΟΥ να διαβάσουν προσεκτικά τη μελέτη του κ. Γκιμπς και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
.
Πάντως, η Νάνσι Κοξ, διεύθυντρια του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Μεταδιδόμενων Ασθενειών, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, καθώς, όπως είπε, οι ερευνητές δεν διαθέτουν δείγματα του ιών της νέας γρίπης από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
.
Στο μεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης παγκοσμίως ξεπέρασε τα 5.000, με 5.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 30 χώρες και συνολικά 61 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου