Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Σαρώνει ο Τσαν-Χομ στις Φιλιππίνες


Οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν κατεπειγόντως βοήθεια σε διάφορες επαρχίες στις Βόρειες Φιλιππίνες που επλήγησαν από ισχυρό τυφώνα ο οποίος στοίχισε τουλάχιστον 30 ζωές κι άφησε πίσω του τουλάχιστον επτά αγνοούμενους.

Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (NDCC) ανακοίνωσε πως έστειλε εργαζόμενους και εξοπλισμό για την άμεση ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών που καταστράφηκαν από τον τυφώνα Τσαν-Χομ.

Κατά την ίδια υπηρεσία, πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον τυφώνα, εκ των οποίων 6.302 έχουν μεταφερθεί σε κέντρα για τη φιλοξενία όσων αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους. Οι ζημιές στις υποδομές και στις καλλιέργειες εκτιμάται ότι φθάνει τα 147,46 εκατ. πέσος (3,07 εκατ. δολάρια).

Οι περισσότερες απώλειες αναφέρθηκαν στις επαρχίες Πανγκασινάν και Ιφουγκάο, όπου τουλάχιστον 24 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

Στην επαρχία Πανγκασινάν, 180 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, εκατοντάδες σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ στην επαρχία Ιφουγκάο, κατολισθήσεις έθαψαν δεκάδες κατοικίες.

Ο τυφώνας Τσαν-Χομ ανέτρεψε κολώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και ξερίζωσε δέντρα στις πληγείσες περιοχές, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, σύμφωνα με το NDCC.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο Τσαν-Χομ εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας περίπου 55 χ.α.ώ., καθώς βγαίνει από τα σύνορα των Φιλιππίνων.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο τυφώνας Κουτζίρα έπληξε τις ανατολικές επαρχίες των Φιλιππίνων, στοιχίζοντας 27 ζωές και προκαλώντας ζημιές ύψους 9 και πλέον εκατ. δολαρίων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου