Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Νέα φορολογικά δεδομένα για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ


4 Μαΐου 2009, 18:22
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ομπάμα μπαίνουν οι ξένες θυγατρικές των αμερικανικών πολυεθνικών, στο πλαίσιο της ευρύτερης καταπολέμησης της φοροαποφυγής και ιδίως της χρησιμοποίησης των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να καταστήσει πιο επικίνδυνη την πρακτική της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων σε υπεράκτιους λογαριασμούς από ιδιώτες.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου και του υπουργού Οικονομικών, Timothy Geithner, έχουν μπει οι πρακτικές πολυεθνικών αμερικανικών επιχειρήσεων που αποκρύπτουν το ρόλο των ξένων θυγατρικών τους στη μεταφορά των κερδών σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως τα Νησιά Κέιμαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αντλήσει έσοδα 86,5 δισ. δολ. την περίοδο από το 2011 έως το 2019 μέσω της αναθεώρησης των εν λόγω κανονισμών. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τα 60,1 δισ. δολ. από το σχέδιο για τον περιορισμό των εκπτώσεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που επωφελούνται από νόμους που τους επιτρέπουν την αναβολή φόρων επί των κερδών αλλοδαπών θυγατρικών, αλλά και περίπου 43 δισ. δολ. από την καταπολέμηση καταχρηστικών εκπτώσεων φόρου στο εξωτερικό, θα συνθέτουν τη μεγαλύτερη αύξηση των φόρων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το 1986.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει παράλληλα να μεταφέρει το βάρος της παροχής αποδείξεων στους ιδιώτες, σε υποθέσεις που η IRS έχει ξεκινήσει ερευνά για περιουσιακά στοιχεία που είναι κρυμμένα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου