Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας και Τεχνολογίας στο Λαύριο

Με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εγκρίθηκε, με εισήγηση του Νομάρχη Λ. Κουρή, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σκοπό την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου».

Με το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα προβλέπεται να αντιμετωπισθούν όλα τα σχεδιαστικά ζητήματα που αφορούν το Μουσείο αυτό, που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και συγκεκριμένα στο κτίριο του Μηχανουργείου της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Έτσι το έργο θα καταστεί ώριμο προς ένταξη τόσο στα ερευνητικά προγράμματα όσο και στο ΕΣΠΑ.

Η ίδρυση του Μουσείου Μεταλλείας και Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ) αποτελεί πάγιο αίτημα της ευρύτερης περιοχής και γι΄ αυτό τον λόγο έχει συσταθεί Επιτροπή Στήριξης του ΜΜΜΛ με μέλη το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, την Νομαρχία, τον Δήμο Λαυρεωτικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τον Εμπορικό-Βιοτεχνικό Σύλλογο Λαυρίου, την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και πλειάδα επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους.

Κατά την εισήγηση του θέματος ο Νομάρχης Λ. Κουρής τόνισε ότι με την προώθηση της ίδρυσης του ΜΜΜΛ η περιοχή θα αποκτήσει ένα διεθνούς επιπέδου και κλίμακας Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας και Τεχνολογίας που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διεκδίκηση αναγνώρισης του μνημειακού χαρακτήρα της περιοχής από την UNESCO.

Το συνολικό κόστος της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και θα καλυφθεί κατά 50% από την Νομαρχία και 50% από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο και η όλη εργασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 9 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου