Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό σταθερό επιτόκιο


11 Μαΐου 2009, 19:08
Η οικονομική κρίση φαίνεται να διαμόρφωσε πιο «σταθερή» νοοτροπία στους δανειολήπτες, που επιδιώκουν τη σύναψη στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1%, αναγκάζει τις τράπεζες σε…επιθετική πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τα νέα στεγαστικά δάνεια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις στα σταθερά επιτόκια.

Τα τμήματα μάρκετινγκ των πιστωτικών ιδρυμάτων σχεδιάζουν την προώθηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφαλείας προς τους υποψήφιους πελάτες τους προστατεύοντάς τους από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα προσωπικά οικονομικά τους η ύφεση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, ανάκαμψη της ζήτησης στη στεγαστική πίστη αναμένεται με την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομίας.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει διευκρινίσεις μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος και προσβλέπουν σε άμεση εφαρμογή ειδικά του μέτρου που αφορά την εγγύηση του 25% από πλευράς του Δημοσίου. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι η αξιολόγηση του υποψήφιου δανειολήπτη θα γίνεται για το 100% του δανείου με βάση τα ισχύοντα πιστοληπτικά κριτήρια οπότε ωφελημένοι θα είναι οι «αξιόπιστοι», υπό αυτή την έννοια δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούν όμως να χρηματοδοτηθούν για το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Με βάση τα κίνητρα για την ενίσχυση της οικοδομής, τα πιστωτικά ιδρύματα θα εντείνουν τη διαφημιστική προβολή στεγαστικών προγραμμάτων, προσδοκώντας ανάλογη τάση με εκείνη που καταγράφηκε στα αυτοκίνητα μετά την παροχή κινήτρων. Ωστόσο, πέραν της κριτικής που διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς ακινήτων περί αμφισβητούμενων ωφελειών που θα έχουν τα μέτρα για το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών, αυτό που επισημαίνουν από την πλευρά τους αρμόδια τραπεζικά στελέχη είναι ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία για χαλάρωση των πιστοληπτικών κριτηρίων, οδηγώντας έτσι σε υπερδανεισμό κάποιων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ίδια συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου ώστε να υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά του και να μη θεωρήσει ότι μπορεί να «απεμπλακεί» εύκολα από τις υποχρεώσεις του, τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Οι τράπεζες πλέον δίνουν στεγαστικά δάνεια που αντιστοιχούν στο 70% με 80% της αξίας του ακινήτου, έχοντας περάσει πάντως από υπερβολές του 100% ή ακόμη και του 120% στο κοντινό παρελθόν, δηλαδή την περίοδο προ της κρίσης. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί σε βαθμό που τα πιστωτικά ιδρύματα τηρούν απαρέγκλιτα όχι μόνο τον κανόνα του 75% αλλά και εκείνον που αναφέρει ότι οι οφειλές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 40% των εισοδημάτων του δανειολήπτη.

Ποιοι ευνοούνται

Την τρέχουσα περίοδο, οι πιο ευνοημένοι δανειολήπτες είναι όσοι αποπληρώνουν πρόγραμμα στέγης με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πρόκειται για πελάτες στους οποίους οι τράπεζες έχουν χορηγήσει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ και «είδαν» το τελευταίο εξάμηνο τις δόσεις τους να μειώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που πλήρωναν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών, το όφελος των νοικοκυριών από τα στεγαστικά δάνεια έχει υπερβεί από τον περασμένο Οκτώβριο το 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί ακόμη εφόσον μειωθούν ξανά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ και 40 δισ. ευρώ με κάποιο από τα διατραπεζικά επιτόκια Εuribor. Το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 4,25% τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει πλέον υποχωρήσει στο 1%, ενώ το Εuribor τριών μηνών βρίσκεται στο 1,34% από 5,4% πέρυσι. Η αποκλιμάκωση των παραπάνω επιτοκίων αναφοράς μεταφράζεται σε μέση μείωση των τόκων ενός στεγαστικού δανείου που είναι συνδεδεμένο με αυτά της τάξεως του 40% και της συνολικής δόσης κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου