Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Βραζιλία


7 Μαΐου 2009, 17:22
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200.000 εικάζεται ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Βραζιλία, εξαιτίας των εκτεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών που προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δεκάδες είναι τα χωριά που επλήγησαν από καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης που παρέσυραν δρόμους και λεωφόρους, ενώ η τηλεοπτική εικόνα δείχνει τους πληγέντες να προσπαθούν να κινηθούν με βάρκες στους δρόμους που μέχρι πριν λίγο καιρό περπατούσαν.

Κορυφαίος τοπικός αξιωματούχος της περιοχής Μαρανιάο, η οποία επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, γιατί πολλοί δρόμοι παρασύρθηκαν ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες. Έχουμε στη διάθεσή μας δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες με φορτηγά και βάρκες», ενώ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον έξι λεωφόροι έκλεισαν.

Οι Αρχές της χώρας λένε ότι περισσότεροι από 500 στρατιώτες βοηθούν τους πληγέντες, τη στιγμή που σε πολλές περιοχές το ύψος του νερού έφτασε το 1,5 μέτρο.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η πολλή σημαντική για την οικονομία του Μαρανιάο εμπορική σύνδεση της περιοχής με το ορυχείο σιδήρου του Καράχας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ιγκνάθιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές την Τρίτη και επέβλεψε τη μεταφορά τροφίμων σε πρόχειρα καταφύγια, υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των περιοχών και εξέφρασε την ανησυχία του για τις κλιματικές αλλαγές που ευθύνονται για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου