Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Φακελάκι χωρίς συνέπειες


Αμετακίνητος παραμένει στη θέση του γιατρός που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο δικαστήριο όπου και καταδικάστηκε, αλλά εντέλει αθωώθηκε πειθαρχικά από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Στην απελπισία οδηγούνται όσοι πολίτες αρνούνται να αποδεχθούν το καρκίνωμα της διαφθοράς, που ταλανίζει το σύστημα Υγείας και καταγγέλλουν τους γιατρούς που ζητούν φακελάκι.

Οι επίορκοι γιατροί, ακόμη κι αν καταδικαστούν από τη δικαιοσύνη, κατά κανόνα απαλλάσσονται από τα ιατρικά συμβούλια του ΕΣΥ και συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους, ενώ το υπουργείο Υγείας στέλνει τους καταγγέλλοντες από τον «Άννα στον Καϊάφα», μέχρι να απηυδήσουν και να εγκαταλείψουν την υπόθεση.

Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, όσοι λειτουργοί του Ιπποκράτη κατηγορούντο για δωροληψία, αθωώνονταν βάσει… νόμου, ο οποίος προέβλεπε ότι καταδικάζονται μόνο όσοι από αυτούς συλλαμβάνονται να χρηματίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και όχι μετά τη λήξη της!

«Τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται»

Σε αυτόν τον περίεργο νόμο φαίνεται να πόνταρε ένας μαιευτήρας από τις Σέρρες, ο οποίος μία ημέρα μετά τη γέννηση ενός μωρού, στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, ζήτησε από τον πατέρα 400 ευρώ ως αμοιβή, παρά το ότι ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, δηλαδή δημόσιος υπάλληλος.

Ο πατέρας, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας, κατήγγειλε το περιστατικό στην Ασφάλεια και ο μαιευτήρας συνελήφθη στο γραφείο του με 8 προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις για τον πατέρα του μωρού, ο οποίος είχε την αφέλεια να πιστέψει ότι το σύστημα λειτουργεί με θεσμούς και κανόνες δικαίου.

Πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι στην «ακρονυχίδα» της Βαλκανικής δεν κυβερνούν μόνο οι νόμοι, αλλά και οι συντεχνίες, οι οποίες προαποφασίζουν για την ατιμωρησία των μελών τους.

Τα απρόοπτα άρχισαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου ο γιατρός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος:

«Πότε τα πήρες; Πριν ή μετά;», τον ρώτησε ο δικηγόρος του, που στο εν τω μεταξύ είχε σπεύσει επί τόπου.

Όταν ο γιατρός, ενώπιον δύο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, απάντησε «μετά», ο δικηγόρος του λέει: «Mη μασάς, είσαι αθώος…»!

Όμως, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο -ή καλύτερα το... νομοθέτη, εν προκειμένω- αφού ο νόμος είχε στο μεταξύ αλλάξει χωρίς να το γνωρίζει ούτε ο γιατρός, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι αστυνομικοί!

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νόμο, που θεσπίστηκε το 2008, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διαφθοράς, για το αδίκημα της δωροληψίας καταδικάζονται δημόσιοι υπάλληλοι που συλλαμβάνονται να λαμβάνουν παράνομα χρήματα και μετά την εργασία τους.


Έτσι, o γιατρός οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Τη δίκη παρακολουθούσε και νομικός σύμβουλος του Νοσοκομείου Σερρών. Με εισήγησή του, ο μαιευτήρας παύεται από την εργασία του για 14 ημέρες.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισκέπτεται το νοσοκομείο, παίρνει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και συντάσσει το πόρισμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ήταν κόλαφος για το γιατρό.

Αυτή ήταν και η μόνη πειθαρχική επίπτωση για τον επίορκο.

«Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»

Τον Οκτώβριο 2008, ο καταγγέλλων μαθαίνει με έκπληξη ότι ο γιατρός δεν έχει παυθεί, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά συνεχίζει την εργασία του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Όντας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να συμπεριφέρεται ως ενεργός πολίτης, ο καταγγέλλων αποφασίζει να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Στις 18 Νοεμβρίου 2008 είχε συνεδριάσει στην Αθήνα το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, το οποίο ανέβαλε τη λήψη πειθαρχικής απόφασης, ώστε ο κατηγορούμενος μαιευτήρας να υποβάλλει ένα δεύτερο υπόμνημα.

Στις 25 Νοεμβρίου 2008, το ΥΣΙ συνεδρίασε εκ νέου και… αθώωσε κατά πλειοψηφία το χρηματισθέντα γιατρό λόγω αμφιβολιών!

Μειοψήφισαν μόνο ο πρόεδρος, Β. Βούκαλης, νομικός σύμβουλος του κράτους, και η κ. Σ. Παναγοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Μεταξύ αυτών που αθώωσαν τον καταδικασθέντα από το αυτόφωρο σε 18 μήνες φυλάκισης μαιευτήρα είναι και ο Ε. Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Ε. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και ο Σ. Πεντέας, επικεφαλής της 1ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Στις 16 Ιανουαρίου 2009, ξαναστέλνει την επιστολή στον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά από αρκετές επιστολές και τηλεφωνήματα με τους υπεύθυνους, ο καταγγέλλων πληροφορείται ότι ο γιατρός θα παραπεμφθεί τελικά στο… αρμόδιο Ιατρικό Συμβούλιο του ΕΣΥ, δηλαδή αυτό που τον είχε… αθωώσει.

Ο επίλογος του ηλεκτρονικού μηνύματος που έστειλε, τα λέει όλα: «Θέλω να ρωτήσω εσάς, προς τι όλος αυτός ο… κόπος των υπαλλήλων, επιθεωρητών, γραμματέων και διευθυντών, τη στιγμή που το μόνο δεδομένο είναι η ατιμωρησία. Τι περιθώρια έχω σαν Έλληνας πολίτης, να δω το γιατρό να πηγαίνει σπίτι του, διότι απλώς έτσι ορίζει η νομοθεσία της Ελλάδος αλλά και της πιο υποανάπτυκτης χώρας του πλανήτη αυτού.

Έχω αντίγραφα επιστολών που εστάλησαν στο γραφείο υπουργού, πρωθυπουργού, γραμματέως, καθώς και πρωτοκολλημένη αλληλογραφία από την 4η υγειονομική περιφέρεια.

Να τονίσω, τέλος, ότι η μικρή μου κορούλα σήμερα είναι 8 μηνών. Τόσος καιρός έχει περάσει από την ημέρα του παράνομου χρηματισμού και ο γιατρός ακόμη γελάει πίσω από την πλάτη μας, αλλά και μπροστά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου