Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η Κορώνεια πεθαίνει από τη... δίψα


«Βαρέλι χωρίς πάτο» μοιάζει πλέον η λίμνη Κορώνεια. Παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα, το νερό μόλις και φτάνει τα 5 εκατοστά σε κάποια σημεία της.

Το νερό στην Κορώνεια μόλις που φτάνει τους 5 πόντους σε κάποια σημεία Το νερό στην Κορώνεια μόλις που φτάνει τους 5 πόντους σε κάποια σημεία «Οι μεγάλες βροχές που έπεσαν φέτος, δεν στάθηκαν ικανές να αναπληρώσουν το αρνητικό ισοζύγιο που έχει προκαλέσει η κακοδιαχείριση κι η υπεράντληση δεκαετιών στην Κορώνεια», τονίζει ο καθηγητής Υδραυλικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, στη λεκάνη της λίμνης, τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα είναι κατά μέσο όρο 25 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, όταν η ετήσια κατανάλωση από τα νερά της έχει φθάσει τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα.

«Εδώ και πολλά χρόνια, στην περιοχή καταναλώνεται διπλάσιο νερό απ' αυτό που μπαίνει στη λίμνη. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να περιμένουμε από ένα αποσπασματικό φαινόμενο βροχοπτώσεων, που εμφανίστηκε φέτος, να γεμίσει η Κορώνεια νερό», αναφέρει. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η αλληλουχία ξηρών και υγρών εποχών επιδεινώνει τον εμπλουτισμό των υδροφορέων.

«Το νερό, όταν πέφτει σε μεγάλες ποσότητες αλλά σε μικρά χρονικά διαστήματα, δεν είναι ωφέλιμο για τη φύση. Οι υδροφορείς και τα υπόγεια νερά εμπλουτίζονται μόνο όταν έχουμε λίγες ποσότητες σε πολλές βροχοπτώσεις», λέει.

«Μη αναστρέψιμη», θεωρεί την κατάσταση της λίμνης η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μαρία Μουστάκα, που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λίμνη.

«Βλέποντας τις αυξημένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα ελπίζαμε ότι θα βρούμε την Κορώνεια σε καλύτερη κατάσταση. Δυστυχώς, από μια αυτοψία που κάναμε στις 14 Μαρτίου, ακριβώς ένα χρόνο από την περσινή, διαπιστώσαμε πως η λίμνη είναι γυμνή. Ο πυθμένας της έχει πλέον χαθεί. Το επιφανειακό νερό δεν ξεπερνάει τα 5 εκατοστά σε κάποια σημεία και οι ρωγμές στο λασπώδες νεκρό υλικό που την καλύπτει, την έχουν μετατρέψει σε ένα φυσικό σουρωτήρι. Το νερό απορροφάται και χάνεται στο υπέδαφος», λέει.

Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, στο σημείο που έχουμε φτάσει, μια καλή σκέψη είναι να πέσει το βάρος στη διάσωση της γειτονικής λίμνης Βόλβης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια για την Κορώνεια.

Από τη μικροσκοπική εξέταση δειγμάτων λάσπης που έκανε προέκυψαν αυτή τη φορά δύο «ενδιαφέροντα αποτελέσματα»:

* Το επιφανειακό συμπαγές στρώμα βρέθηκε αβιοτικό, δηλαδή φαίνεται πως με τις υψηλές θερμοκρασίες και την εξάτμιση το καλοκαίρι, καθώς και την έντονη κατακρήμνιση αλάτων, αποστειρώθηκε.

* Το υδαρές υλικό των ρωγμών διατηρεί διάφορες μορφές μικροοργανισμών του πλαγκτού της λίμνης, που έχουν παρατηρηθεί από το 2004 και μπορεί να μας επιφυλάσσουν και νέες εκπλήξεις.

Την εξήγηση για το πώς οι φετινές βροχοπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να βοηθήσουν τη λίμνη, δίνει ο διευθυντής του τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Καρακώστας:

«Από τα συγκριτικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού μας, για τους μήνες από 1ης Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου, μεταξύ των ετών 1931-1999, στον νομό μας έχουμε 295 χιλιοστά βροχής ετησίως κατά μέσο όρο. Φέτος φθάσαμε τα 308 χιλιοστά βροχής, περίπου 5% περισσότερο. Αν όμως δούμε πώς κατανέμεται η βροχή στους μήνες αυτούς παρατηρούμε μια τρομερή μεταβολή:

Ο Σεπτέμβρης μάς δίνει κατά μέσο όρο 28 χιλιοστά, ενώ φέτος μας έδωσε 80,7 χιλιοστά, ήταν δηλαδή πολύ βροχερός. Το ίδιο κι ο Ιανουάριος, από 37,7 χιλιοστά φέτος έφθασε τα 71,6. Αντίστροφα, ο Φεβρουάριος έπεσε στα 4,3 χιλιοστά βροχής, όταν ο μέσος όρος είναι 36,5. Αυτό σημαίνει ότι οι βροχοπτώσεις που έχουμε είναι περισσότερο υπό μορφή καταιγίδων παρά το είδος των βροχών που θα συνεισφέρουν θετικά στον υδροφόρο ορίζοντα. Καθώς η τσιμεντοποίηση έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλη περιοχή, η απορροή του βρόχινου νερού είναι μεγάλη κι αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου