Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Κρούγκμαν: Χαμένα τα επόμενα δέκα χρόνια για την παγκόσμια οικονομία


14 Μαΐου 2009, 10:48
Η παγκόσμια οικονομία σήμερα αντιμετωπίζει τις ίδιες παθογένειες που έπληξαν την Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η τότε δεύτερη οικονομία του πλανήτη χρειάστηκε τουλάχιστον δέκα χρόνια για να σταθεί και πάλι σταθερά στα πόδια της, και οι οικονομολόγοι μιλούσαν τότε για «δέκα χαμένα χρόνια».

Ποιο συγκεκριμένα μετά την «έκρηξη» της φούσκας των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα αμέσως επόμενα χρόνια η ιαπωνική οικονομία είχε βυθιστεί στη οικονομική στασιμότητα, μολονότι τα επιτόκια είχαν υποχωρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και σήμερα η διεθνής οικονομία η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βυθιστεί σε στασιμότητα την επόμενη δεκαετία, εκτιμά ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Ο κόσμος ως σύνολο έχει αρκετές ομοιότητες με την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της χαμένης δεκαετίας» της είπε ο Π.Κρούγκμαν μιλώντας σε φόρουμ στην Ταϊπέι.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον κόσμο, ας πούμε, το 2030. Είναι, όμως, τα επόμενα δέκα χρόνια τα οποία με ανησυχούν» σημείωσε.

Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χαμηλή ιδιωτική ζήτηση και την επίμονα υψηλή ανεργία, ανέφερε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, η πρόβλεψη του οποίου για παρατεταμένη επιβράδυνση συμφωνεί με τις απόψεις του επίσης Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς και του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν στελέχους της Citigroup Τζέιμς Γούλφενσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου