Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Aνύπαρκτοι και ανυπόστατοι οι δύο γάμοι ομοφύλων στην Τήλο


Σήμερα εκδόθηκαν επισήμως οι αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τις οποίες κηρύσσονται ανύπαρκτοι και ανυπόστατοι οι δύο γάμοι ομοφύλων που είχαν πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Τήλου τον Ιούνιο του 2008. Όπως αναφέρεται, στο... σκεπτικό των αποφάσεων δεν προβλέπεται από το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο η τέλεση γάμων μεταξύ ομοφύλων και ως εκ τούτου πρέπει να κηρυχθούν ανυπόστατοι.

Οι δύο αποφάσεις υπεγράφησαν σήμερα από τον πρόεδρο Πρωτοδικών, Πέτρο Πρέκα, και σε αυτές «αντικρούονται» βάσει των σχετικών νόμων όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη πλευρά των δύο ζευγαριών, ενώ παράλληλα τονίζεται η αναγκαιότητα πλέον διευθέτησης του θέματος με νομοθετική ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, στις αποφάσεις (το σκεπτικό των οποίων είναι το ίδιο και για τις δύο) μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «όπως προκύπτει από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί και το δικαστήριο τούτο, δεν καταλείπεται η ευχέρεια τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων προσώπων, αφού η διαφορά του φύλου θεωρείται, σχεδόν καθολικά, προϋπόθεση του υποστατού του γάμου, όπως αντιλαμβάνεται το γάμο ο Έλληνας νομοθέτης. Η βούληση δε του νομοθέτη ως προς την αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης, ήτοι του μορφώματος της ελεύθερης συμβίωσης, αποτυπώθηκε εντελών πρόσφατα στο ν. 3719/2008 περί «ελεύθερης συμβίωσης» στο πρώτο άρθρο του οποίου αναγράφεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου αφορούν αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια, γεγονός το οποίο ανεξάρτητα από τον αντίλογο τον οποίο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού. Από συνταγματική εξάλλου άποψη, το νομοθετικό αυτό πλαίσιο (της διαφοράς φύλου, ως στοιχείου του υποστατού του γάμου) δεν κείται εκτός των ορίων των άρθρων 4 παρ. 1, για την αρχή της ισότητας και 5 παρ. 1, για την ελεύθερη ανάπτυξη της ισότητας.

Για τις αποφάσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ασκήσουν έφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου