Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Τις πρώτες μεταπολεμικές ημέρες ξαναζεί η γερμανική οικονομία


4 Μαΐου 2009, 17:47
Σε δραματική κατάσταση με οδυνηρές επιπτώσεις βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η γερμανική οικονομία, προκαλώντας κύματα πανικού στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, προσπάθησε να στείλει μια νότα αισιοδοξίας ανάμεσα στις ζοφερές προβλέψεις για το 2009, αλλά ακούστηκε μάλλον απαισιόδοξος: «Εκεί έξω, στην «παγκόσμια οικονομία», μακριά από τον έλεγχο της κυβέρνησης, βρίσκονται οι συνθήκες για να ξανασηκώσει κεφάλι η χώρα».

Η πτώση των εξαγωγών έχει πλήξει την πρώτη οικονομία της Ευρώπης:

Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 6%.
Το 2010, οι άνεργοι στη Γερμανία θα φτάσουν τα 4.600.000.
Πριν τελειώσει ο χρόνος αυτός, θα φτάσουν τα πέντε εκατομμύρια.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κάμψη από τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, το 1949.
Είναι συνεχείς οι συγκρίσεις με την ύφεση του 1929, που συνέβαλε στη δημιουργία του χάους, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι ναζί για να αναλάβουν την εξουσία, το 1933.

Το εξώφυλλο του τελευταίου Σπίγκελ είναι αποκαλυπτικό.
Ένα μοντάζ αντιπαραβάλλει το διάσημο άνεργο που ζητούσε «οποιαδήποτε δουλειά» το 1930 με τους εργαζόμενους που πλήττονται από τη σημερινή κρίση. Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών έχει ακόμη τέσσερις μήνες ζωής μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι βασικοί αντίπαλοι αυτών των εκλογών είναι ακόμη εταίροι στην κυβέρνηση και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση.
Ο χριστιανοσοσιαλιστής Γκούτενμπεργκ, που είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με τον σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρεκ, προβλέπει για το 2010 αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ισόποση πτώση.
Οι πιο βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, πάντως, είναι κατά γενική ομολογία αρνητικές. Πριν από ένα χρόνο, τόσο τα οικονομικά ινστιτούτα όσο και οι πολιτικοί της Γερμανίας εξέφραζαν την πεποίθηση ότι η κρίση θα περνούσε χωρίς μείζονες επιπτώσεις.
Η κυριαρχία της Γερμανίας μεταξύ των κατασκευαστών βιομηχανικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως αυτοκίνητα ή εξειδικευμένα μηχανήματα, πρόσφερε στους αναλυτές μια ασφάλεια που αποδείχθηκε πλαστή.
Η πτώση των παραγγελιών, που σε ορισμένες επιχειρήσεις έφτασε το 60%, θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας.
Οι απολύσεις είναι ήδη αισθητές μεταξύ των λιγότερο ειδικευμένων εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τους ειδικευμένους εργαζομένους μέσω της μείωσης των ωρών εργασίας.
Τα συνδικάτα πιέζουν την κυβέρνηση να παρατείνει τις επιδοτήσεις για τις μειωμένες ώρες εργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Με τον τρόπο αυτό έχουν μετριαστεί προς το παρόν οι επιπτώσεις της ανεργίας στις μεσαίες τάξεις. Ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενοι εξαρτώνται σήμερα από αυτές τις επιδοτήσεις.
Πολλοί πιστεύουν όμως ότι ένα νέο κύμα απολύσεων μπορεί να σημειωθεί ακόμη και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η πιο εμφανής διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα οικονομικά ινστιτούτα αφορά στον υπολογισμό των μισθολογικών αυξήσεων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μισθοί θα μειωθούν το 2009 κατά 3,6%.
Ο Γκούτενμπεργκ κατηγόρησε τους ανεξάρτητους οικονομολόγους ότι δεν κάνουν καλούς υπολογισμούς και βεβαίωσε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1%.
Μείωση των μισθών θα σήμαινε για την κυβέρνηση και μείωση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, κάτι που θα οδηγούσε σε περικοπή των συντάξεων.
Μια προεκλογική βόμβα. Στις 20 Απριλίου, η καγκελάριος Μέρκελ έλεγε: «Ίσως να έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της κρίσης».
Δεν συμφωνεί όμως η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, την οποία κάλεσε στις 22 Απριλίου η Μέρκελ για διαβουλεύσεις.
Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Άξελ Βέμπερ, προειδοποίησε την καγκελάριο για τον κίνδυνο πληθωρισμού, ενώ οι ειδικοί του ινστιτούτου IFO του Μονάχου πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, δηλαδή η γενικευμένη πτώση των τιμών. (Πηγή: El Pais)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου