Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Έκρυψαν μεταδοτική νόσο στο Αρσάκειο




3 Μαΐου 2009, 20:56
Έκαναν τα στραβά μάτια σε κρούσμα μεταδοτικού νοσήματος σε μαθητή. Τους ειδοποίησαν οι Yγειονομικές Yπηρεσίες της χώρας, αλλά εκείνοι δεν είπαν τίποτα σε κανέναν. Ολόκληρη η καταγγελία των καθηγητών του Αρσάκειου.

Μόνο από ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τους καθηγητές, δύο μήνες μετά, έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν Διοίκηση και Διεύθυνση το κρούσμα μεταδοτικού νοσήματος σε μαθητή του Αʼ Λυκείου του Αρσάκειου στο Ψυχικό.

Στο σημείωμα του απολογισμού του Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2009, αναφέρονται όλα τα πεπραγμένα από τις 23 Δεκεμβρίου του 2008. Το Δ.Σ. ενημερώνει τους καθηγητές για όλες τις δραστηριότητες και τα συνδικαλιστικά θέματα των εκπαιδευτικών.

Μεταξύ άλλων, στην σελίδα 7 του σημειώματος αποκαλύπτεται ότι στο σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας στο Ψυχικό, κάποιος μαθητής του Λυκείου εμφάνισε τα συμπτώματα μεταδοτικού νοσήματος, ηπατίτιδα σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης, για το θέμα ενημερώθηκε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού και δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Στην ίδια παράγραφο καταγγέλλεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ειδοποίησε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία ζήτησε από το σχολείο να ενημερωθούν με τη σειρά τους καθηγητές, μαθητές και γονείς. Αντιθέτως, το σχολείο ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους ένα μήνα μετά, δηλαδή το Μάρτιο. Διαβάστε την επίμαχη παράγραφο.

Aντιμετώπιση θεμάτων υγείας

Τον Φεβρουάριο του 2009 διαπιστώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων) κρούσμα μεταδοτικού νοσήματος σε μαθητή των Σχολείων Ψυχικού της Φ.Ε (Α΄Λύκειο). Απορία και εύλογη δυσαρέσκεια προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι τόσο η Διοίκηση της Φ.Ε όσο και η Διεύθυνση του Α΄Λυκείου, δεν εξασφάλισαν την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών του εν λόγω Λυκείου, όσον αφορά την εφαρμογή των σωστών μέτρων υγιεινής ως πιο σημαντικού μέτρου πρόληψης. Σημειωτέον ότι η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών (ειδοποιημένη από το ΚΕΕΛΠΝΟ) ζητούσε την ενημέρωση αυτή για την «εφαρμογή σωστών μέτρων ατομικής υγιεινής ως του πιο σημαντικού μέτρου πρόληψης», με έγγραφο που είχε αποσταλεί προς τη Φ.Ε.

Αντίθετα αυτή η έγκαιρη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση του Β΄Λυκείου Ψυχικού σε αντίστοιχο κρούσμα μαθητή του εν λόγω Λυκείου, που παρουσιάστηκε μετά από ένα μήνα, τον Μάρτιο του 2009.

Η διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων είναι μέλημα πρωταρχικής σημασίας ιδιαίτερα σε ένα χώρο συναναστροφής πολλών ατόμων και δη παιδιών, αλλά και θεμελιώδες δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Από το κείμενο προκύπτει ότι υπήρξε και δεύτερο περιστατικό τον Μάρτιο του 2009. Μόνο τότε οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και για το πρώτο.

Τα ερωτήματα που τίθενται μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου είναι, εάν ενημερώθηκε η αρμόδια κρατική αρχή του υπουργείου Παιδείας και - το πιο σοβαρό- γιατί το σχολείο δεν έκλεισε.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής εταιρίας Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, ωστόσο επιφυλάχθηκε για μια απάντηση μετά τη διερεύνηση της καταγγελίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου