Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ


12 Μαΐου 2009, 17:41
Η βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα σήμερα τα νέα του καθήκοντα.

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του, ο Ιβάνοφ είπε ότι θα εργαστεί για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας και για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, με έμφαση τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Χωρίς να παραμελήσω τις σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, θα ήθελα να τονίσω ότι θα επικεντρώσω ιδιαίτερα την προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα με την οποία ανέκαθεν ήμασταν και θα είμαστε γείτονες. Θα κάνω το παν, ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ, παραβρέθηκαν οι αρχηγοί τεσσάρων γειτονικών κρατών: της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Αλβανίας, Μπάμιρ Τόπι, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς και του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, καθώς και εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Ιβάνοφ διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της ΠΓΔΜ τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος στις 24 Μαΐου, θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) από το οποίο και προέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου