Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Στην τσιμπίδα εταιρείες με ειδικότητα τη… φοροδιαφυγή


11 Μαΐου 2009, 18:12
Επτά ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε διάστημα μόλις ενός έτους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με φοροδιαφυγή ύψους 7 εκατ. ευρώ, εντόπισε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υψηλής κλίμακας.

Το σύνολο των καταλογισθέντων προστίμων ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Οι επτά εταιρίες δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποίησαν την ίδια μεθοδολογία. Η μεθοδολογία αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της Υπ.Ε.Ε., αποτελεί μια νέα μορφή οικονομικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα, και οι 7 εταιρείες, οι οποίες είναι μικρομεσαίου μεγέθους (κύκλος εργασιών 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ), ίδρυσαν εταιρείες στην Κύπρο. Μέλη αυτών των επιχειρήσεων είναι λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία, με τελικό αποτέλεσμα να αποκρύπτεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Σκοπός των παραπάνω είναι η υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων που αγοράζουν από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να εμφανίζουν αυξημένη αξία αγορών και κόστος πωληθέντων και ως εκ τούτου λιγότερα κέρδη, με απώτερο στόχο την αποφυγή της φορολόγησης των πραγματικών κερδών τους στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω κυπριακές εταιρείες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια σε τιμές αυξημένες έως και 400% σε σχέση με την πραγματική αξία αγοράς, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών από τις τρίτες χώρες.Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα, με στόχο τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου