Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Να μην καταναλώνεται το κρέας των άρρωστων χοίρων λέει ο ΠΟΥ


6 Μαΐου 2009, 20:35
Με μια ανακοίνωση που φανερώνει την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το νέο ιό της γρίπης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το κρέας από τους χοίρους που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού, δε θα πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται σε μερική αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), ότι η νόσος δεν προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος και δεν έχει εντοπιστεί σε ιστό νεκρών χοίρων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων, Ζωονόσων και Τροφιμογενών Νόσων του ΠΟΥ, Γέργκεν Σλουντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το κρέας από άρρωστους χοίρους ή χοίρους που βρέθηκαν νεκροί δε θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία ή να χρησιμοποιείται για κατανάλωση από τους ανθρώπους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Επιπροσθέτως, ο Σλουντ προέτρεψε όσους έρχονται σε επαφή με μεγάλες ποσότητες αίματος και εκκρίσεων, όπως αυτοί που εργάζονται στη σφαγή των χοίρων, να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πως το αίμα και οι χυμοί από χοίρους που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1 μπορεί να περιέχουν τον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου