Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τον τουρισμό


Η Γαλλία φοβάται πως οι κλιματικές αλλαγές θα πλήξουν την εικόνα της ως ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, επισημαίνοντας σε κυβερνητική έκθεση προβλήματα όπως οι παραλίες που εξαφανίζονται, τα χιόνια που λιώνουν, αλλά και η έλλειψη νερού.

Η τουριστική βιομηχανία στη Γαλλία καλύπτει περίπου το 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), κυρίως χάρη στις ηλιόλουστες ακτές, την γαλλική εξοχή, τα μνημεία και τα χιονοδρομικά κέντρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

"Τι είδους τουρισμό μπορεί να προσφέρει ένα παραλιακό θέρετρο αν χάσει την παραλία του; Και το αντίθετο, πόσους επιπλέον τουρίστες μπορεί να φιλοξενήσει ένα άλλο που δεν έχει πρόβλημα", υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή της Υπηρεσίας Τουρισμού του υπουργείου Οικονομίας.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις ότι η μέση θερμοκρασία μέχρι το 2100 θα ανέβει 3 με 4 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, το καλοκαίρι, όταν η τουριστική κίνηση φτάνει στο ζενίθ της, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού, με αποτέλεσμα η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να γίνεται με προβλήματα. Τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών θα είναι δραματικά στον τομέα αυτό προβλέπουν οι εισηγητές της έκθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τι θα επιλέξουμε να ποτίζουμε, τα γήπεδα τους γκολφ ή τα χωράφια με το καλαμπόκι".

Όσο για τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της Γαλλίας, σύμφωνα με το σενάριο που αναφέρεται στην έκθεση, δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν τα χειμερινά θέρετρα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων γιατί δεν θα έχουν χιόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου