Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Έφοδος εισαγγελέα στη βίλα του Ρούτση




1 Μαΐου 2009, 12:12

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου στη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. Η πληροφορία αιφνιδίασε τις Αρχές, αφού έκανε λόγο για μεταφορά μεγάλων λίθων, κατά πάσα πιθανότητα από το τείχος του Πειραιά στην κατοικία του επιχειρηματία Κλέαρχου Ρούτση στην Πολιτεία. Η καταγγελία επιπροσθέτως επισήμαινε πως με αυτούς τους λίθους κατασκευάστηκε ο μαντρότοιχος.
Ο Κλέαρχος Ρούτσης έγινε αιφνιδίως γνωστός στο πανελλήνιο με την υπόθεση Παυλίδη, αλλά το ένα φέρνει το άλλο σε αυτά τα ζητήματα. Κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έσπευσε αμέσως στην Πολιτεία μαζί με αρχαιολόγο που εκτίμησε την κατάσταση.
Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Χριστοπούλου εξέτασε τα ευμεγέθη λιθάρια και επιβεβαίωσε πως είναι πολύτιμης ιστορικής αξίας. Λίγο αργότερα, το κλιμάκιο της Δίωξης επέστρεψε, αυτήν τη φορά συνοδεία εισαγγελέα. Όμως, η πόρτα της κατοικίας του επιχειρηματία παρέμενε ερμητικά κλειστή. Κάλεσαν κλειδαρά και μετά από λίγο η ομάδα της Δίωξης εισήλθε στο εσωτερικό της κατοικίας.

Το δεύτερο αυτό κλιμάκιο το συνόδευε ένας δεύτερος αρχαιολόγος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εντός της κατοικίας δεν εντοπίστηκαν αρχαία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρισκόταν εντός της κατοικίας του, όταν το κλιμάκιο της Δίωξης με τον εισαγγελέα χτύπησε την πόρτα του. Αν ευσταθεί αυτό, τότε τίθεται ένα πρώτο ερώτημα. Γιατί ο κ. Ρούτσης δεν άνοιξε την πόρτα του και χρειάστηκε κλειδαράς για την παραβιάσει; Μία δεύτερη πληροφορία αναφέρει πως ενδεχομένως ο επιχειρηματίας φυγαδεύτηκε με περιπολικό από την πίσω πόρτα της κατοικίας του και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταθέσει.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κ. Κλέαρχος Ρούτσης οδηγήθηκε για κατάθεση. Η δεύτερη έρευνα άρχισε περίπου στις 18:00 και έληξε γύρω στις 21:00 το βράδυ. Ο δεύτερος αρχαιολόγος, ωστόσο, δε φαίνεται να συμφωνεί με τη συνάδελφό του, κυρία Χριστοπούλου, για την προέλευση των ογκόλιθων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση της μάντρας. Υπάρχει διχογνωμία δηλαδή, στην οποία θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι. Η προέλευση της πέτρας που εντοπίστηκε στη μάντρα του κ. Ρούτση ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πέρασε το βράδυ στο Τμήμα – Αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα
Ελεύθερος αφέθηκε ο Κλέαρχος Ρούτσης, μετά από απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, στον οποίο οδηγήθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Ο εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη στον επιχειρηματία, αλλά διέταξε περαιτέρω προανάκριση για την υπόθεση, που θα διενεργήσει το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής.
Από την προανάκριση θα διαπιστωθεί, εάν πρόκειται όντως για αρχαία αντικείμενα, αφού οι γνώμες των αρχαιολόγων διίστανται.
Στον εισαγγελέα, ο Κλέαρχος Ρούτσης ισχυρίστηκε ότι βρήκε τους 140 ογκόλιθους από τις γερμανικές αποθήκες του ΟΛΠ, που είχε αναλάβει ο ίδιος, ως εργολάβος, να γκρεμίσει. Οι λίθοι ήταν σε κοινή θέα και τους πήρε για το σπίτι του. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τους χρησιμοποίησε για να δώσει μια πιο αρχαιοπρεπή εμφάνιση στο τοιχίο.
Στην κλήση που έλαβε ο επιχειρηματίας για να καταθέσει στον εισαγγελέα, υπάρχει η γνωμοδότηση μιας αρχαιολόγου, όπου αναφέρει μέσα σε τέσσερις, όλες κι όλες, γραμμές, ότι δε γνωρίζει εάν πρόκειται για αρχαία αντικείμενα ή όχι.
Το βράδυ, ο Κλέαρχος Ρούτσης το πέρασε στη ΓΑΔΑ, παρουσία του δικηγόρου του, όπου είχε ισχυριστεί ακριβώς τα ίδια στους αστυνομικούς.
Τα παρελκόμενα
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Κλέαρχου Ρούτση, πάντως, απασχολεί ιδιαίτερα εκείνους που ερευνούν την υπόθεση Παυλίδη και τα παρελκόμενα σε αυτήν την ιστορία. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ρούτσης διατηρεί μία περίεργη διαχρονικότητα στις σχέσεις του με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Οι ανταγωνιστές εξηγούν πως ο επιχειρηματίας αυτός έχει αναλάβει την εκτέλεση όλων των έργων του ΟΛΠ και μάλιστα με διαγωνισμούς που «ακροβατούν», επισημαίνουν κομψά.

Το ρεπορτάζ μας οδήγησε και σε άλλα μονοπάτια. Στην τρίτη μαρίνα της Γλυφάδας εντοπίστηκε η θαλαμηγός του Κλέαρχου Ρούτση. Καταφέραμε να ανακαλύψουμε και κάποια ναυτιλιακά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υφίσταται μία εταιρία στη Βαλέττα της Μάλτας στην οποία ανήκει ένα σκάφος που ναυπηγήθηκε το 1992. Το «FOR ME».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου