Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ισχυρό πλήγμα σε χιλιάδες χοιροτροφικές επιχειρήσεις


7 Μαΐου 2009, 18:20
Η σειρά του χοιρινού κρέατος να «μπει στο μάτι του διατροφικού κυκλώνα» ήρθε δια στόματος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με αφορμή τη γρίπη των χοίρων.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για την κατανάλωση άρρωστων ζώων ακόμη και κατεψυγμένων ενεργοποίησε ήδη τα αντανακλαστικά άρνησης των πολιτών να καταναλώσουν χοιρινό κρέας, «βυθίζοντας» ουσιαστικά στην απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Στον αντίποδα, οι διαβεβαιώσεις αρμοδίων και μη για την ασφάλεια της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος αναμένεται για μια ακόμη φορά να μην έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έτσι μετά τη βιομηχανία βοδινού κρέατος και των πουλερικών τη «νύφη» θα πληρώσει και εκείνη του χοιρινού κρέατος, που στις προηγούμενες διατροφικές κρίσεις είχε δει τις πωλήσεις της να αυξάνονται αλματωδώς.

Καθησυχαστικός ο Σ. Χατζηγάκης

«Είναι αδικαιολόγητο να μην τρώνε χοιρινό κρέας οι Έλληνες καταναλωτές. Δε διατρέχουν κανένα, μα κανέναν κίνδυνο όσον αφορά στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος.

«Τα χοιρινά κρέατα που καταναλίσκονται στην Ελλάδα, είναι είτε ντόπιας παραγωγής (σχεδόν τα μισά 45%-50%), είτε ευρωπαϊκής παραγωγής που δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει, επίσης να σας πω αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα, μα κανένα κρούσμα που αφορά στα χοιρινά κρέατα», ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης και συνέχισε: «Επομένως, γιατί αυτός ο πανικός, γιατί αυτός ο φόβος; Είναι αδικαιολόγητος και νομίζω ότι άφοβα θα μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να αναλώνουν τα ωραία, τα φρέσκα, τα κατάλληλα χοιρινά κρέατα που παράγονται στην Ελλάδα».

Πέραν των δηλώσεων του υπουργού και όποιων άλλων θα ακολουθήσουν, κύκλοι της αγοράς τροφίμων εκτιμούν ότι πολύ σύντομα τα κράτη θα αναγκαστούν να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων παραγωγής χοιρινών, κατά το παράδειγμα των προηγουμένων διατροφικών κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου