Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Απελπιστική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου!


Απελπιστική είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, λόγω της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των ιατρών (που, όπως αποδείχθηκε, ούτε μέτρον έχουν ούτε και σέβονται τους ασθενείς στον βαθμό που πρέπει), με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών, καθώς δεν λειτουργούν και τα χειρουργεία.
Χθες, ειδικότερα, έγινε το «έλα να δεις», καθώς υπήρξε άρνηση για τη λειτουργία δεύτερου χειρουργείου, ενώ υπήρχαν σοβαρά περιστατικά, και θα μπορούσαν να κληθούν αναισθησιολόγοι (εργάζονται εννέα), που παρακολουθούσαν συνέδριο.
Αξιο αναφοράς είναι μάλιστα το γεγονός ότι η επιλογή των ασθενών δεν πρέπει να έγινε με επιστημονικά κριτήρια, παρά με προσωπικά και ότι δεν λειτουργεί επιτροπή χειρουργών, που να κρίνει ποιο περιστατικό είναι επείγον και σοβαρό και ποιό όχι.
Σήμερα αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Πολυχρόνη Αλιβάνη, ενώ επίκειται και εισαγγελική επέμβαση, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον του ελέγχου και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των ασθενών.
Βεβαίως και είναι σεβαστά τα όποια δικαιώματα των ιατρών, αλλά σεβαστά πρέπει να γίνονται και τα δικαιώματα των ασθενών και να μην «κουρελιάζεται» ο όρκος του Ιπποκράτη.
Ενώπιον της τραγικής καταστάσεως που δημιουργήθηκε ο επιμελητής Α’ υπεύθυνος της Νευροχειρουργικής Κλινικής κ. Δημ. Μακρής υπέβαλε στον δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Πολ. Αληβάνη, την ακόλουθη αναφορά, την οποίαν κοινοποίησε και στον εισαγγελέα.
«Σας γνωρίζω ότι σήμερα 7/5/09 δημιουργήθηκε θέμα με ασθενή νοσηλευόμενο στη Ν/Χ ο οποίος χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Αναλυτικότερα:
Προχθές εισήχθη στη Ν/Χ ασθενής 53 ετών με αδυναμία βαδίσεως προοδευτικά επιδεινούμενη.
Ο επείγων ακτινολογικός έλεγχος ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες ήταν συμβατός με όγκο νωτιαίου μυελού.
Ο ασθενής χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους.
Από χθες έγινε ενημέρωση του Αναισθησιολόγου Τομέα (με πρόγραμμα επείγοντος χειρουργείου) για το επείγον του περιστατικού και την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης σήμερα αφού περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον άρρωστο.
Δυστυχώς το περιστατικό τουλάχιστον μέχρι τώρα (7/5/09) και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τους εφημερεύοντες αναισθησιολόγους, η μόνη απάντηση που πήρα είναι «Δεν ξέρουμε αν και πότε θα χειρουργηθεί».
Μετά τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, δεδομένου ότι αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά σήμερα θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη διακομιδής του».
Αναφορά υπέβαλε επίσης χθες και ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής κ. Κων/νος Κουτσόπουλος, στην οποίαν αναφέρει τα ακόλουθα:
«Σας αναφέρω ότι σήμερα 7/5/09 ως Δ/ντεύων της Β’ Χειρουργικής κλινικής αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με 3 νοσηλευόμενους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα προχθές και χθες εισήχθησαν 3 ασθενείς (26, 36, 55 ετών) στην κλινική με χολολιθίαση, χολοκυστίτιδα οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα χειρουργικώς προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος επιπλοκών που έχει σχέση με τη ζωή τους.
Παρ’ όλες τις προσφορές και έγγραφες οχλήσεις μου προς το Αναισθησιολογικό Τμήμα όχι μόνο δεν πήρα απάντηση αλλά ούτε και τα περιστατικά μπήκαν στο χειρουργείο.
Μετά τα παραπάνω παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας δεδομένου ότι τίθεται θέμα τυχόν άμεσης επιδείνωσης της κατάστασης των ασθενών».
Σημειώνεται ότι και η αναφορά αυτή κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου