Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Παπαθανασίου: Θα πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος


12 Μαΐου 2009, 12:24
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της οικονομικής εξυγίανσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Αγορά ΣΔΙΤ.

«Πέρα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Στόχος είναι η μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους. Και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε» ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε από το 2004. «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την δημοσιονομική προσαρμογή εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και τούτο, όχι μόνο γιατί το ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι η κρίση δημιουργεί προβλήματα αλλά και ευκαιρίες. «Όσοι το καταλάβουν και δραστηριοποιηθούν θα έχουν μόνο να κερδίσουν. Όσοι επιμένουν στην καταστροφολογία, στη στείρα άρνηση, στην ευκαιριακή εκμετάλλευση των πρόσκαιρων συνθηκών, τελικώς πολύ κακή υπηρεσία προσφέρουν και στον εαυτό τους και στον τόπο».

Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός, αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια στο βάθος του ορίζοντα. «Οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας και στην Ευρώπη και την Ελλάδα έδειξαν τον Απρίλιο μία βελτίωση του κλίματος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια που επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει από το 2010».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου