Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Απάντηση Γκιουλ στην ''αντίθεση" Μέρκελ - Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


12 Μαΐου 2009, 14:51
Με μία μέρα καθυστέρηση απαντά ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στις δηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακό από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όσον αφορά στην αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας "δεν έχουν όραμα" είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. "Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν. Μπορεί να λένε πράγματα για διάφορους λόγους και ίσως επειδή δεν έχουν όραμα. Όμως δε δίνουμε σημασία", δήλωσε ο Γκιούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα που επισκέπτεται την Άγκυρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ αμ Ζόνταγκ", επανέλαβε από την πλευρά του την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. "Ας πάψουμε να δίνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία και ας μελετήσουμε μαζί της τη δημιουργία ενός μεγάλου οικονομικού και ανθρώπινου κοινού χώρου, τον οποίο θα μπορούσαμε να προτείνουμε και στη Ρωσία", δήλωσε ο Σαρκοζί.

Ο Γκιούλ υπογράμμισε πως η χώρα του θα συνεχίσει στην οδό των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για να ενταχθεί μια μέρα στην ΕΕ. Ο Σίλβα υποστήριξε τη θέση της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τουρκικής ένταξης για την περιφερειακή ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου