Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Οι μετανάστριες γεννούν διπλάσιο αριθμό παιδιών από τις Ελληνίδες


9 Μαΐου 2009, 17:12
Το 20-35% του συνόλου των γεννήσεων κατά τα έτη 2004-2005 προέρχονται από αλλοδαπές µητέρες, αποδεικνύει έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε 15 από τους 21 νοµούς µε χαμηλό δείκτη γονιµότητας κατά το 2004-2005, δηλαδή λιγότερα από 1,20 παιδιά ανά γυναίκα, η συμβολή των αλλοδαπών γυναικών είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί από «σηµαντική» έως «ιδιαίτερα σηµαντική».

Όπως δείχνει η έρευνα, το 6,3% του πληθυσμού των γυναικών που κατοικούν στην Ελλάδα είναι μετανάστριες. Το 75% από αυτές βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, δηλαδή μεταξύ 15 και 49 ετών.

Οι γεννήσεις που προέρχονται από αλλοδαπές μητέρες αποτελούν το 1/6 των γεννήσεων. Από αυτές, το 61% είναι από Αλβανίδες μητέρες και μόνο το 39% από μητέρες άλλης υπηκοότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι μετανάστριες έχουν τον διπλάσιο δείκτη γεννητικότητας από τις Ελληνίδες. Από τις 1.000 αλλοδαπές που διαμένουν στην χώρα μας, γεννούν οι 66, έναντι 33 γεννήσεων που πραγματοποιούν οι Ελληνίδες.

Έτσι, για τη διετία 2004-05 αντιστοιχούν 2,21 παιδιά ανά γυναίκα στις αλλοδαπές (2,54 για τις Αλβανίδες) και μόνο 1,20 παιδιά στις Ελληνίδες.

Η έρευνα, την οποία "υπογράφουν" ο καθηγητής κ. Βύρων Κοτζαμάνης και η Κάκια Σοφιανοπούλου, χωροτάκτης-περιφερειολόγος μηχανικός, έδειξε ότι η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα "τόνωσε" σηµαντικά τη γεννητικότητα.

Οι διαφορές αυτές, επισημαίνει το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκύπτουν αποκλειστικά από τα διαφοροποιηµένα ποσοστά γονιµότητας στο πρώτο τµήµα της αναπαραγωγικής ζωής των γυναικών (15-29 ετών), καθώς η γονιµότητα των Ελληνίδων και των αλλοδαπών ελάχιστα διαφοροποιείται µετά τα 30 έτη.

Βάσει της έρευνας, στο 1/3 σχεδόν των νοµών της Ελλάδας, το 20-35% των γεννήσεων προέρχεται από αλλοδαπές µητέρες. Ιδιαίτερα περιορισμένη καταγράφεται η επίδραση των αλλοδαπών στον Συνθετικό δείκτη Γονιµότητας στους περισσότερους από τους νοµούς που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας µας (µε εξαίρεση το Κιλκίς), ενώ αντιθέτως είναι εντονότατη στις Κυκλάδες και τα περισσότερα από τα Ιόνια νησιά, το νότιο και βορειο-ανατολικό τµήµα της Πελοποννήσου, το σύνολο σχεδόν της Στερεάς Ελλάδας και τους νοµούς Χαλκιδικής και Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου