Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει Πιονγκγιάνγκ


7 Μαΐου 2009, 05:11
Σε νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αποδίδει, κορεάτικη εφημερίδα, την αυξημένη δραστηριότητα σε γνωστό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Η νέα δοκιμή γίνεται στο πλαίσιο αντιποίνων για τις νέες κυρώσεις που της επέβαλε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Βόρεια Κορέα, η μοναδική πυρηνική δοκιμή της οποίας, τον Οκτώβριο του 2006, είχε οδηγήσει τον Οργανισμό να της επιβάλει οικονομικές κι εμπορικές κυρώσεις, μπορεί να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή μέσα σε εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας καταγράφουν αυξημένη και σταθερή δραστηριότητα στο πεδίο δοκιμών Φάνγκιε-ρι, στη βόρεια επαρχία Χάμγκιονγκ, όπου είχε διεξαχθεί και η δοκιμή του 2006.

Την περασμένη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να διεξαγάγει νέα πυρηνική δοκιμή εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν απολογηθεί και αποσύρει τις κυρώσεις που ενέτεινε μετά την εκτόξευση πυραύλου τον Απρίλιο, που η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έγινε για να τεθεί σε τροχιά τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υποστήριξαν πως αποτελούσε συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου δραστικού βεληνεκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου