Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ορφανά παγιδευμένα στα πυρά μεταξύ Πακιστανών και Ταλιμπάν


6 Μαΐου 2009, 16:20
Συνολικά 64 ένοπλοι Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να έχει σχετικά με θέματα ασφαλείας ο Πακιστανός πρόεδρος, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ο Στρατός ανακοίνωσε ότι 37 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε δύο συγκρούσεις στην κοιλάδα Σουάτ, όπου μία ειρηνευτική συμφωνία που είχε στόχο τον τερματισμό της βίας από τους Ταλιμπάν, κατέρρευσε. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας. Άλλοι 27 ένοπλοι σκοτώθηκαν στην κοιλάδα Μπούνερ.

Στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι συγκρούσεις σηματοδοτούν μία επικείμενη μεγάλη επίθεση στην κοιλάδα Σουάτ, 130 χιλιόμετρα ΒΔ του Ισλαμαμπάντ.

Περίπου 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την κοιλάδα Σουάτ και από γειτονικές περιοχές, αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι τοπικές Αρχές.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ζητήσει από τους προέδρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν με τους οποίους θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον να παραμερίσουν τη δυσπιστία και να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον σε μία συμμαχία κατά των εξτρεμιστών.



Νωρίτερα, στο επίκεντρο της ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων Ταλιμπάν, βρισκόταν ένα ορφανοτροφείο, όπου μέσα βρίσκονταν παγιδευμένα δεκάδες παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη στέγη του τετραώροφου κτιρίου του ορφανοτροφείου «Το σπίτι μας», που βρίσκεται στην πόλη Μινγκόρα, τη μεγαλύτερη της Σουάτ και άρχισαν να πυροβολούν από εκεί τους Ταλιμπάν.

«Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει. Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν δεν έχουν πυροβολήσει εναντίον του κτιρίου, όμως αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», είπε τηλεφωνικά ο διευθυντής του ιδρύματος, Μοχάμαντ Άλι.

Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα πυρά τους για ακόμα μία φορά, αφού κατέρρευσε η συμφωνία ειρήνης που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους εξεγερμένους. Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γραφική αυτή κοιλάδα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου