Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Οι προτάσεις μου για τη Δικαιοσύνη


1. Άμεση απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και απόδοση της έκτασης σε εμπορική χρήση με ανταποδοτικό όφελος τη δημιουργία 2 σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων στην επαρχία όπου θα μετακινηθούν οι κρατούμενοι

2. Αποσυμφόρηση των υπολοίπων σωφρονιστικών καταστημάτων, μέσω αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων που βρίσκονται σε μη κατοικημένες, μη παραμεθόριες περιοχές και αναμόρφωσής τους σε σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα...

3. Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας ως είδος ποινής για χαμηλής βαρύτητας αδικήματα, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός κρατουμένων στις φυλακές.

4. Δημιουργία παιδικών σταθμών και χώρων φιλοξενίας παιδιών σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα που υπάρχουν γυναίκες κρατούμενες.

5. Στις περιπτώσεις παραβάσεων του ΚΟΚ και μόνο για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες, επιβολή μόνο χρηματικού προστίμου και διοικητικών κυρώσεων (π.χ. αφαίρεση διπλώματος) χωρίς δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Σε περίπτωση μη καταβολής του προστίμου, άμεση εγγραφή της ποινής στην εφορία και επιβολή νέας χρηματικής ποινής για τη μη καταβολή. Σε περίπτωση διαφωνίας του πολίτη αναφορικά με την επιβολή του προστίμου, αρμόδια υπηρεσία για τη διευθέτηση της διαφοράς θα είναι οι κατά τόπους δήμοι.

6. Διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με το βάρος της ποινής τους και τοποθέτησή τους σε ανάλογα σωφρονιστικά καταστήματα. Στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών που συλλαμβάνονται μόνο για χρήση και δεν έχουν υποπέσει σε άλλη παράβαση θα επιβάλλεται υποχρεωτικά κοινωνική εργασία.

7. Απαγόρευση σε δικηγόρο (ή στο δικηγορικό γραφείο του) να ασκεί το λειτούργημά του σε νομό που εργάζεται ο/η σύζυγός του ή συγγενής πρώτου βαθμού ως δικαστικός λειτουργός.

8. Δυνατότητα στους δικηγόρους να ασκούν το λειτούργημά τους σε όλη την Ελλάδα, είτε πρόκειται για αστικές είτε πρόκειται για ποινικές υποθέσεις.

9. Δημιουργία παραρτήματος του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας στη Θεσσαλονίκη.

10. Εφαρμογή ανώτατης χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους μέσα στην οποία θα πρέπει να εκδικάζεται η κάθε υπόθεση. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, θα δημιουργηθούν εφετεία σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους και θα δίνεται η δυνατότητα εκδίκασης είτε αστικών-διοικητικών είτε ποινικών υποθέσεων σε όμορους νομούς όταν το τοπικό δικαστήριο αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας.

11. Επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι τις 5.00 μμ. Με διαφορετική σύνθεση έδρας από τις 12.00 μμ και μετά.

12. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για όλα τα ποινικά αδικήματα με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για τις περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδούς καταμήνυσης πολιτών απέναντι σε πολιτικούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το αίσθημα του διακαίου των πολιτών προς τους πολιτικούς αλλά και θα προστατευθούν οι βουλευτές από μηνύσεις και αγωγές λόγω πολιτικής εμπάθειας.

13. Οι κρίσεις και οι επιλογές της ιεραρχίας της δικαιοσύνης θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους Δικαστές και όχι από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

14. Εφαρμογή ελεγκτικού μηχανισμού για την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται και σύνδεσή τους με την εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών.

15. Έλεγχος σε ετήσια βάση του πόθεν έσχες των διευθυντών, των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των συγγενών τους α’ βαθμού.

16. Υποχρεωτική ετήσια επιμόρφωση όλων των σωφρονιστικών υπαλλήλων πριν την τοποθέτησή τους σε σωφρονιστικό κατάστημα και τρίμηνη επιμόρφωση όλων όσων ήδη υπηρετούν

17. Απελευθέρωση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου

18. Επανεξέταση όλων των νομοθετημάτων που έχουν διάρκεια ισχύος πάνω από είκοσι χρόνια και προσαρμογή τους στα σύγχρονα δεδομένα.

19. Νομοθέτηση των αρχών που προσδιορίζουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ειδικό νομικό καθεστώς που να αντιμετωπίζει τη σύγχρονη αυτή μορφή εγκλήματος.

20. Αύξηση του χρόνου σπουδών στη νομική στα έξη χρόνια και υποχρεωτική απόκτηση ειδικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου