Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ο φόβος των Ταλιμπάν επιστρέφει στο Πακιστάν


4 Μαΐου 2009, 10:50
Δε φαίνεται να ηρεμούν τα πνεύματα στο Πακιστάν, αφού, παρά την απαγόρευση του στρατού, ένοπλοι Ταλιμπάν περιπολούν σήμερα στους δρόμους των πόλεων της κοιλάδας Σουάτ βορειοδυτικά της χώρας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πακιστανικός Στρατός άρχισε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη γειτονικών περιοχών.

Ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια αιματηρών επιθέσεων και τρομοκρατίας στην κοιλάδα Σουάτ, που ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Πακιστάν, οι Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου μια κατάπαυση του πυρός, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την εγκαθίδρυση ισλαμικών δικαστηρίων στην περιοχή.

Έκτοτε, όμως, οι ένοπλοι ισλαμιστές, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και επωφελούνται από την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν πέραν της κοιλάδας Σουάτ, που βρίσκεται σχεδόν 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Χθες, Κυριακή, οι Αρχές επέβαλαν -για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου- απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της κοιλάδας Σουάτ.

Από εκείνη την ώρα, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν περιπολούν στην πόλη. «Ο φόβος κυριαρχεί ξανά στην πόλη», δήλωσε ένας κάτοικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου