Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Έρχονται τα άσχημα νέα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία


3 Μαΐου 2009, 10:55
Με τα μελανότερα χρώματα αναμένεται να σκιαγραφήσει την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, κατά την αυριανή ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Μετά από αυτήν την άσχημη εξέλιξη, ο Ισπανός επίτροπος αναμένεται να επιβάλλει στην κυβέρνηση τη λήψη επιπρόσθετων σκληρών μέτρων, τα οποία θα ληφθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Κομισιόν μεταξύ άλλων προχωρά σε εκτίμηση ότι η Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης στην κατακόρυφη πτώση της ανάπτυξης, η οποία θα κινηθεί σε μηδενικά επίπεδα, που σημαίνει βύθιση της χώρας σε βαθιά ύφεση.

Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για εκτόξευση του δημοσίου χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ, για το 2009. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάπως καλύτερα θα είναι τα πράγματα το ερχόμενο έτος, 2010.

Μάλιστα, όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, η Κομισιόν προφανώς θορυβημένη από τα χάλια της ελληνικής οικονομίας όπου τα ελλείμματα έχουν προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα, προτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής -όπως λειτουργεί η ΤτΕ στη νομισματική πολιτική- ή ακόμη να τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό με καθορισμένη πολυετή θητεία, ο οποίος θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση του προϋπολογισμού.

Εκτός από αυτή τη θεσμική παρέμβαση, οι Βρυξέλλες εισηγούνται αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων με συντελεστή 45%, των καταθέσεων και των καυσίμων, δραστική περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα και ενιαίο μισθολόγιο από το 2010, αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία έχουν μείνει στο απυρόβλητο ως προς την εξομοίωση των ορίων ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου