Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μετάλλαξη της νέας γρίπης φοβούνται οι ειδικοί


Περισσότερα τα κρούσματα στις ΗΠΑ παρά στο Μεξικό

Η μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης βρίσκεται στο σημερινό επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από χθες κατά 477, φτάνοντας συνολικά τα 5.728. Η επικίνδυνη γρίπη έκανε την εμφάνισή της σε ακόμη 3 χώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 33, ενώ πλέον τα περιστατικά στις ΗΠΑ είναι περισσότερα σε σχέση με το Μεξικό.

Ο νέος ιός Η1Ν1 μπορεί ακόμα να μεταλλαχθεί σε μια πιο μολυσματική μορφή και να προκαλέσει πανδημία γρίπης που θα μπορούσε "να κάνει τον γύρο της γης" πάνω από τρεις φορές, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οι επιπτώσεις μιας οιασδήποτε πανδημίας μπορεί να ποικίλλουν.

Ενας ιός που προκαλεί ήπια ασθένεια σε χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας μπορεί να γίνει "καταστροφικός" σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις στα τρόφιμα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ο νέος ιός φαίνεται ότι είναι πιο μολυσματικός από τη συνήθη εποχική γρίπη και σχεδόν στο σύνολό του ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει ανοσία στη νέα ασθένεια.

Το επίπεδο συναγερμού για πανδημία του Π.Ο.Υ είναι στο 5, το δεύτερο μεγαλύτερο της κλίμακας που αρχίζει από το 1 και τελειώνει στο 6.

Μέχρι τώρα, με εξαίρεση το Μεξικό, ο ιός τείνει να προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

"Ομως οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συχνά και απροσδόκητα και η εμφάνιση ενός πιο μολυσματικού ιού δεν μπορεί να αποκλεισθεί", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ.

"Η δριμύτητα μιας πανδημίας επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από την τάση των πανδημιών να επανεμφανίζονται δυο ακόμα και τρεις φορές", προσθέτει ο διεθνής Οργανισμός

Ο Π.Ο.Υ ανέφερε ότι η πανδημία γρίπης του 1918, που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, άρχισε ήπια και επέστρεψε δριμύτερη έξι μήνες αργότερα και πρόσθεσε ότι η πανδημία του 1968 άρχισε σχετικά ήπια, με σποραδικά κρούσματα πριν από το πρώτο κύμα, παρέμεινε ήπια κατά το δεύτερο κύμα στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις χώρες.

Ο νέος ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται ευκολότερα από την εποχική γρίπη. Η συνήθης εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 με 500.000 ανθρώπους (ποσοστό θνησιμότητας λιγότερο από 0,1%).

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ο ρυθμός μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο της νέας γρίπης είναι μεγαλύτερος (22%-33%) από αυτόν της συνήθους εποχικής γρίπης (5%-15%).

Εκτός του Μεξικού, σχεδόν όλα τα κρούσματα και όλοι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα και διαβήτη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου