Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τοξικός λαγοκέφαλος στον Ευβοϊκό



13 Μαΐου 2009, 21:30
Ένας λαγοκέφαλος μήκους 20 εκατοστών πιάστηκε από ψαρά στον Ευβοϊκό Κόλπο στην περιοχή της Αμαρύνθου.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο τοξικό ψάρι, το οποίο έφτασε στα νερά του Αιγαίου, περνώντας μάλλον από τη διώρυγα του Σουέζ.

Η επιστημονική του ονομασία είναι lagocephalus sceleratus και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε όποιον το καταναλώσει.

κ. Παπακώστας έχει διατηρήσει το λαγοκέφαλο στην κατάψυξη για όποιον αρμόδιο ενδιαφέρεται να τον εξετάσει.

Οι Αρχές της χώρας μας βρίσκονται σε επιφυλακή από το 2003, όταν το δηλητηριώδες ψάρι είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στα νερά της Δωδεκανήσου. Από τότε εξαπλώνεται συνεχώς και εντοπίζεται πλέον και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ορισμένα όργανα του λαγοκέφαλου περιέχουν μια τοξίνη, που προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο, εξαιτίας μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα χαρακτηριστικά του λαγοκέφαλου είναι το περίεργο σχήμα του, τα τέσσερα μεγάλα δόντια που έχει στο στόμα του, το ότι δεν έχει λέπια και η γυαλιστερή υφή του δέρματός του.

Στη χώρα μας ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά δηλητηριάσεων, ωστόσο στο Λίβανο και το Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι που κατανάλωσαν λαγοκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου