Τρίτη 5 Μαΐου 2009

"Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας. Παραμένει το πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού από την Τουρκία."


"Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα είναι ο κύριος στόχος της νέας Στρατηγικής για την ιχθυοκαλλιέργεια τονίζει ο Επίτροπος Αλιείας, κ. Borg, στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιάννη Γκλαβάκη, κατόπιν γραπτού του ερωτήματος που υπέβαλλε με αφορμή τον Έλεγχο Υγείας της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στη νέα Στρατηγική προβλέπονται αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στο σύνολο της...

αλυσίδας εφοδιασμού, τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις παραγωγής αλλά και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Εκτενέστερη παρουσίαση της νέας Στρατηγικής έγινε και κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας, όπου και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί η πρακτική της γείτονας χώρας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι παραγωγοί πληρώνουν εισαγωγικούς δασμούς προς στην Τουρκία, τη στιγμή που τα αντίστοιχα τουρκικά προϊόντα εισάγονται στην Ε.Ε. αδασμολόγητα. Επιπλέον αναφέρθηκαν διάφορα διοικητικά εμπόδια που συχνά αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι έμποροι και παραγωγοί στα τουρκικά τελωνεία, τα οποία δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο κ. Γκλαβάκης έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα των συνθηκών ανταγωνισμού όχι μόνο με τα τούρκικα αλιευτικά προϊόντα αλλά και των τρίτων χωρών, δεδομένου ότι από το 2000 και μετά οι εισαγωγές από την Ασία και τη Νότιο Αμερική έχουν σημειώσει θεαματική αύξηση, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινοτική ιχθυοκαλλιέργεια λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους και τις αμφιβόλου πολλές φορές ποιότητάς τους.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του κλάδου καθώς κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι , αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας εκτός από τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ρυθμό ανάπτυξης 6-8% ετησίως. Το 2006 παρήχθησαν στην Ε.Ε. περίπου 1.3 εκατ. τόνοι προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών περίπου 3 δισ. ευρώ και σε 65.000 θέσεις εργασίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου