Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Με έξι μετάλλια επέστρεψε από τη Βαλκανιάδα Μαθηματικών η ελληνική ομάδα


Καθολική διάκριση πέτυχε η εξαμελής ελληνική εθνική ομάδα που συμμετείχε στην 26η Βαλκανιάδα Μαθηματικών, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας.

Η ελληνική ομάδα..

αποτελούμενη από μαθητές Λυκείου, κατέκτησε ένα χρυσό και πέντε χάλκινα μετάλλια, διάκριση που φέρνει τη χώρα μας σε μία από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα επιτυχίες της, σε ομαδικό επίπεδο.

Οι Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες για μαθητές Λυκείων αποτελούν έναν θεσμό υψηλού ενδιαφέροντος και βαθμού δυσκολίας για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν- εκτός συναγωνισμού- εθνικές ομάδες και από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι Έλληνες επιτυχόντες της φετινής διοργάνωσης είναι οι: Δημήτρης Παπαδημητρίου (χρυσό μετάλλιο, από το 1ο Λύκειο Βούλας), Ευάγγελος Ταρατόρης (χάλκινο) και Ηλίας Γιεχασκιέλ (χάλκινο)- και οι δύο από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης- Φώτης Λογοθέτης και Κωνσταντίνος Παππέλης (χάλκινο, από την Αθήνα) και Δημήτριος Παγωνάκης (χάλκινο, από το Ηράκλειο Κρήτης).

Η επιλογή των μαθητών έγινε με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς, που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ενώ οι βαλκανικές τους διακρίσεις τούς δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην 50η Ολυμπιάδα Μαθηματικών, που θα διεξαχθεί στη Βρέμη της Γερμανίας, τον Ιούλιο, στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές και των 5 ηπείρων. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής, χωρίς εξετάσεις, σε όποια ακαδημαϊκή σχολή επιθυμούν.

Ο μαθητής Γ’ Λυκείου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έχει ήδη θέσει ως άμεσο μελλοντικό του στόχο τις σπουδές του στα μαθηματικά, σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

«Η διάκριση αποτελεί όχι τόσο αυτοσκοπό, όσο μία δικαίωση για τους κόπους όλης της ομάδας», δήλωσε από την πλευρά του ο μαθητής Β’ Λυκείου, Ευάγγελος Ταρατόρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου