Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας αναζητά τη αντιπολίτευση


4 Μαΐου 2009, 18:39
Απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και της πλήρους διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης, αποτελούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση οφείλει να «δώσει λογαριασμό» για τους «κατά συρροή αποτυχημένους προϋπολογισμούς της» και τον εκτροχιασμό της οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζει το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι η λύση βρίσκεται μόνο στην ανατροπή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με αλλαγή κυβέρνησης.

Για οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας, μιλά η Αριστερά. Τονίζει ότι η ΕΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δε θέλει φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση και προσθέτει ότι θα αποτελούσε μείζον έγκλημα, που θα δώσει τη χαριστική βολή στο μέλλον του τόπου, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις υποδείξεις της ΕΕ για νέα αντεργατικά, φορομπηχτικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

«Τα αρνητικά μαντάτα από τις Βρυξέλλες, που στηλιτεύουν την κακοδιαχείριση των τελευταίων πέντε χρόνων, δικαιολογούν το ερώτημα του Έλληνα πολίτη: «Πού πήγαν τα 80 δισ., που φορτώθηκε τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας φορολογούμενος;», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

«Αυτά τα μαντάτα κάνουν ακόμα πιο κρίσιμη τη μάχη για χρηστή διοίκηση, (καθώς) απαιτούν άμεσα σωστή και σχεδιασμένη διαχείριση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας, με διαφάνεια, σχέδιο υπέρ της πραγματικής οικονομίας, σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στόχο την πράσινη ανάπτυξη, την παιδεία και την προστασία του πολίτη με ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας», πρόσθεσε.
«Θα περίμενε κανείς, τη σημερινή κρίσιμη για το έθνος στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση να δώσει λογαριασμό στον ελληνικό λαό για τους κατά συρροή αποτυχημένους της προϋπολογισμούς και να μας πει με παρρησία πώς εκτροχιάστηκε η οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια. Να ζητήσει η ίδια το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης για να ανακτηθεί έτσι η ελάχιστη εμπιστοσύνη στους θεσμούς της πατρίδας μας», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση, ότι αντί να πράξει το καθήκον της, επέλεξε να φυγομαχήσει, να μη δώσει λογαριασμό σε κανένα, να επιτεθεί στην αντιπολίτευση και να κρυφτεί πίσω από την τεχνητή πόλωση και όξυνση.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή και χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Για πλήρη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή και για «αλλοπρόσαλλα και αλληλοαναιρούμενα μέτρα», που αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, βυθίζουν τους πολίτες όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, μιλά και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως δήλωσε: «Οι σημερινές δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής αποτυπώνουν τη διαχρονική αποτυχία των πολιτικών επιλογών και την πλήρη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή. Αποδεικνύουν ότι τα αλλοπρόσαλλα και αλληλοαναιρούμενα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα πάρει, βυθίζουν τον τόπο και τους πολίτες ακόμα περισσότερο στα χρέη και την ύφεση. Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το μέλλον της Ελλάδας».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται μόνο ως εμπαιγμό τους ισχυρισμούς αυτών που μας φόρτωσαν με ελλείμματα και εκτόξευσαν το χρέος στα ύψη, ότι μπορούν δήθεν τώρα να τα τιθασεύσουν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτοί που τους χρέωσαν με φόρους και μελλοντικά βάρη, αυτοί που συνειδητά ευνόησαν τους λίγους και εκλεκτούς, δεν μπορούν να τους δώσουν προοπτική ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας. Άλλη λύση δεν υπάρχει παρά μόνο να ανατραπεί η πολιτική αυτή. Με μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση και την ικανότητα να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να βάλει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες και να προωθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας», προσέθεσε η κυρία Κατσέλη.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της δεν επιθυμούν «φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση» τονίζει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το βάθεμα της κρίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα, καθώς και η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, δεν θέλουν να οδηγήσουν σε φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση. Επόμενο, γιατί τα μονοπώλια που δημιουργούν την κρίση με την τεράστια κερδοφορία τους, έχουν στήριγμα την πολιτική των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων».
«Σε όλες τις χώρες εφαρμόζουν το ίδιο σχέδιο: τροφοδοτούν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια το κεφάλαιο, επιχειρούν να λάβουν νέα χειρότερα αντεργατικά μέτρα, με στόχο να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Μείζον έγκλημα και χαριστική βολή για το μέλλον του τόπου θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υιοθέτηση από την κυβέρνηση, των υποδείξεων της ΕΕ για νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν οικονομική, κοινωνική και δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και του συναινετικού δικομματικού οικονομικού μοντέλου.

«Αυτή την ώρα θα ήταν μείζον έγκλημα και χαριστική βολή για το μέλλον του τόπου, αν η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις απαράδεκτες υποδείξεις της ΕΕ, εφάρμοζε, όπως σχεδιάζει να πράξει, νέα ακόμα πιο αντεργατικά, φορομπηχτικά και αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προσαρμογή στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, όπως προβλέπει το νεοαποικιοκρατικό καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης».

«Αντίθετα, η χώρα χρειάζεται την ήττα της κυβέρνησης και του δικομματισμού και μια μεγάλη ριζοσπαστική προοδευτική στροφή για την στήριξη και αναβάθμιση των δημοσίων επενδύσεων, των λαϊκών εισοδημάτων, των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος. Σήμερα, όσο ποτέ, πρέπει να καταργηθεί το προκρούστειο Σύμφωνο Σταθερότητας, να αναλάβει απευθείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ευνοϊκή χρηματοδότηση των πιο ευάλωτων χωρών και να αλλάξει ριζικά και προοδευτικά το συνολικό πλαίσιο της πορείας της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου