Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ....Τοξικό είδος ψαριού στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας


Η Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, έκανε γνωστό ότι αλιεύτηκε στο Νότιο Ευβοϊκό και στο δίαυλο Ωρεών, είδος ψαριού, που είναι τοξικό και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης αν καταναλωθεί...

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι της οικογένειας Tetraodontidae, κοινώς γνωστό ως Λαγοκέφαλος ή Κουνέλι. Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Τα μάτια τους είναι μεγάλα ανοιχτόχρωμα, με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει κηλίδα χρώματος ασημί. φτάνει σε μήκος από 2 έως 60 εκατοστά. Τα ψάρια που αλιεύτηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας είχαν μήκος 10 - 15 εκατοστά.

Η κατανάλωση του ψαριού αυτού και ειδικότερα της τετροδοτοξίνης που υπάρχει στο σώμα του επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια. Η ποσότητα τετροδοτοξίνης που ευρίσκεται στο ψάρι αυτό ποικίλει και εξαρτάται από την εποχή του έτους και την περιοχή αλίευσής του. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη.

Η Διεύθυνση Αλιείας από τον Οκτώβριο του 2007 έχει ενημερώσει τους ψαράδες, τα Λιμεναρχεία και τους δήμους για το εν λόγω ψάρι και έχει ήδη προειδοποιήσει να μη διοχετεύεται στην αγορά. Υπογραμμίζεται ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία περίπτωση η πώληση τέτοιου ψαριού στην αγορά και ούτε υπήρξε κρούσμα δηλητηρίασης από κατανάλωσή του στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί το συγκεκριμένο είδος ψαριού, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Λιμεναρχεία κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου