Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Έκθεση ''φωτιά'' για τα βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους


10 Μαΐου 2009, 14:20
Νέα στοιχεία, για τα βασανιστήρια που γίνονταν σε κρατούμενους - υπόπτους για τρομοκρατία, βγάζει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Los Angeles Times, επικαλούμενη έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 25 άνθρωποι στερήθηκαν τον ύπνο τους, όταν ανακρίνονταν από τη CIA, κατά την περίοδο της προεδρίας Τζόρτζ Μπούς.

Η CIA έδωσε την άδεια να μην επιτρέπεται ο ύπνος σε μερικούς κρατούμενους για μια ορισμένη χρονική διάρκεια, που θα μπορούσε να φθάσει και τις 11 ημέρες. Στη συνέχεια, ο χρόνος αυτός περιορίστηκε σε περίπου μια εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Η στέρηση του ύπνου ήταν μια από τις τεχνικές - κλειδιά του προγράμματος που είχε τεθεί σε εφαρμογή από την CIA για την ανάκριση κρατουμένων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Στόχος της ήταν να σπάσει ψυχολογικά δεκάδες υπόπτους.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, η τεχνική της στέρησης του ύπνου συνοδευόταν από την υποχρέωση των αλυσοδεμένων κρατουμένων να μένουν όρθιοι μερικές φορές και όλη την ημέρα.

Φορούσαν μόνο ένα ειδικό εσώρουχο, όπου θα έπρεπε να κάνουν τις ανάγκες τους, και δεν μπορούσαν να λάβουν τροφή. Ιατρικό προσωπικό βρισκόταν επιτόπου για να αποτρέπει τον τραυματισμό των κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου